Till innehåll på sidan
tovelexen

En lägesrapport från Tanzania

Hej alla i den stora vida världen! Nu är jag och resten av Tanzania-gänget utplacerade i våra värdfamiljer. Vi har varit i Tanzania i tre veckor och utbytet år i full gång. Vi flög till Entebbe i Uganda och blev där hämtade av tre representanter från ELCT NWD (Evangelical Lutheran Church of Tanzania, North Western Diocese). Vi kom kl 23 på natten och det blixtrade och regnade häftigt. Innan vi kom ut från flygplatsen fick vi fylla i hälsoblanketter med tanke på Ebolan. Det kändes bra och seriöst. Efter vi blivit hämtade åkte vi till ett enkelt ställe som vi sov på. Det var spännande att mitt i natten åka runt och leta boende i Kampalas förorter. Som vi senare skulle märka var det inte första gången våra reseledare gav intrycket att de har mycket mer koll än de faktiskt har. Efter vår heldagstur med bil över gränsen till Tanzania och Bukoba bodde vi tre nätter på Women center i staden. Från där åkte vi och tittade på en körtävling mellan de nio distriktakörerna för ungdomar i stiftet. De var riktigt duktiga och utstrålade så mycket glädje! De som vann blev som galningar. Samma dag var det också samtal mellan en iman, en katolsk präst och en protestantisk präst. De pratade om fred mellan religionerna och hur de kan leva sida vid sida. Det är just det, den icke existerande segregationen som jag njuter så mycket av att se här i Bukoba. Det är inte ens konstigt om syskon ha olika religioner. Jag önskar Sverige kunde följa det exemplet. Det är också intressant när man berättar om Sverige och säger hur segregerat det är och att det inte finns lika många moskér

Efter de första dagarna i Bukoba så åkte vi till en av ELCT:s internatskolor i Ntoma. Det var ett collage för framförallt turism- och restaurangbranschen. Där hade vi lektioner hela dagarna där vi fick lära oss om olika aspekter av den tanzanska kulturen, som mat och giftemål. Vi hade också geografi och swahili. Det var intressant att diskutera kultur. Här betalar mannen brudens föräldrar för giftermålet. Betalningen kan bestå av några kor, pengar eller annat beroende på vilken stam/ klan som familjerna tillhör. Även om det sker en förändring mot att brudpriset blir mer och mer symboliskt och valet av partner blir mer och mer självvalt, så är de gamla traditionerna fortfarande starka. Likaså synen på mannen och kvinnan. Vi var vid Victoriasjöns strand en dag och pratade om vilka som fiskar. En av våra lärare sa att såklart kan inte en kvinna fiska, ”hon orkar ju inte”. Men även om den typen av tänk finns så tycker jag ändå att synen på människan, oavsett kön lyser starkast. Här i Tanzania hälsar man på varandra med flera fraser och man svarar alltid att man mår bra. Man ler mot varandra och fokuserar på det positiva, inte det negativa.

När vi var i Ntoma deltog vi i morgonmässa varje morgon och kväll. Det var oftast på swahili och även om det såklart är jobbigt och tråkigt att inte förstå, så ger det också tid för egen eftertanke. På söndagen deltog vi i mässan i den lokala kyrkan i Ntoma. Vi sjöng med i skolkören. Det var skoj!

Nu har vi sagt gjort oss hemmastadda i våra värdfamiljer. Jag och Johanna bor i en med fem medlemmar. Pappan och sönerna kan engelska. De är otroligt snälla och jag trivs verkligen. Vi lever mer spartanskt än hemma i Sverige, toaletten är en springa i marken i ett plårskjul och vattnet hämtar vi antingen i sjön eller så använder vi insamlat regnvatten. På dagarna åker vi runt med vår fantastiska pastor Felix. Han lyssnar, svarar på frågor och visar allt vi kan tänkas vara intresserade av. Vi har både besökt en fladdermusgrotta (med cirka tusen fladdermöss), tittat på casawa-, potatis- och majsodlingar, besökt två skolor där vi diskuterat utvecklingsfrågor med eleverna samt deltagit i lektioner. Vi har också varit med på en begravning. När jag skriver detta sitter jag i en gammal kvinnas hus, publicerar det när jag får wifi i staden. Vi går runt med pastorn och har mässa med dem som inte kan gå till kyrkan av egen kraft. Mässan är nu avslutad men det är monsunregn och vi kan inte gå vidare än på ett tag. Regnperioden har kommit och det märks. Dock så gillar jag detta mer än regnet hemma i Sverige. Höstrusket saknar jag inte!

Ting tjong,

Tove

Tanzania

Stockholms stift

Nedan: jag i fladdermusgrottan

DSC_0198

Vår standardmat: banan med bönor, spenat och fisk/ kött   Till vänster: En typisk tanzansk måltid: Matbanan/ rotfrukter blandat med bönor. Tillbehör spenat/ andra blad och helkokt fisk eller kött

DSC_0257 Till vänster: Gravplatsen till den begravning vi var på. Här begravs man i trädgården och hela byn är med på begravningen.

 

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *