Till innehåll på sidan
beatriceronsten

En annorlunda vardag

Hallå, här kommer lite hälsningar från Bloemfontain! Hoppas du som läser detta har det bra, vart i världen du än befinner dig!

Jag tänkte att eftersom det här utbytet faktiskt handlar mycket om att lära känna någon annans vardag skulle jag berätta lite om de grejer vi gör i vardagslivet här.
Morgonen varje dag börjar med frukost. Vi serveras gröt (av lite olika sorter beroende på vem som tillagat det och hur länge den fått koka) som vi äter med lite mjölk och socker. Jag är ingen direkt grötätare hemma men tycker faktiskt att de smakar helt okej! Vi får även välja en dryck bland ett urval av olika pulverkaffe och choklad, och även om det inte är som svenskt kaffe så är det väldigt skönt att få en kopp på morgonen. Till detta äter vi mackor med jordnötssmör. Alla i vår familj äter vid olika tider så oftast äter vi själva, men det kan också vara lite skönt att starta morgonen med svenska samtal.
Diskningen sköter vi sällan själva, då det finns ett hembiträde i huset. Men ibland när hon sysslar med annat diskar vi, och det är handdisk som gäller. Ingenstans vi varit hittills har vi sett en diskmaskin, så det verkar vara det vanliga här. Även tvättning sker för hand, i badkaret.
Lunch är väldigt ovanligt här, oftast äter vi frukost vid 8-9 och sen är det inget förrän middag på kvällen vid 19-20. Så ibland fixar vi lite eget med cornflakes, avocadomackor och te och när vi är iväg på äventyr blir det oftast medhavd frukt eller energybars. Ovant men vi börjar vänja oss!
En stor skillnad från Sverige är murarna, även fast vi var lite förberedda på det så är det så ovant. Det är en stor mur runt hela huset och en elektronisk grind för att komma in. Efter det är det ännu en låst grind med hänglås innan den låsta dörren och sen larmas den delen av huset som vi inte sover i under natten så att vi bara kan va i sovrummet och på toaletten. Oerhört stor skillnad mot hemma, men å andra sidan är kriminaliteten inte lika hög hemma. Men vi har varit tvungna att förklara detta fenomen många gånger, för de tror vi ljuger när vi säger att vi bara har häckar eller små staket och dessutom inga grindar hemma i Sverige.
Innan varje måltid ber vi bordsbön och på kvällarna har vi kvällsbön. För mig så är detta en stor skillnad då jag inte kommer från en så religiös familj, men det är en väldigt mysig skillnad. Kvällsbönerna består av en psalm på sotho, evangelieläsning, bön där alla ber samtidigt i mun på vandrarna och avslutningsvis en till psalm på sotho.
Det sista vi gör dagligen är att hjälpa till med våra värdsyskon. I en familj med tre barn under 5 blir det mycket jobb och två extra tjejer som gärna hjälper till med påklädning, matande, lekande och tröstande är definitivt välkommet. Och vi älskar det!
Bloemfontain verkar inte vara en så stor turiststad, vad vi fått erfara. Det säljs inga vykort någonstans och till och med på ett av de största post Office i stan hade de inga internationella frimärken. Dessutom tror alla att vi pratar afrikaans, bara för att vi är vita så vi får ofta förklara att vi bara förstår engelska!

Må Gud vara med er
Varma kramar
Beatrice Ronsten
Visby Stift

PS. Jag hade flera bilder som jag tänkte lägga upp men än en gång vill bloggen inte godkänna några bilder så det får bli en annan gång!

Kommentarer

Ett svar till ”En annorlunda vardag”

  1. Profilbild för Laila
    Laila

    Mysigt att höra om vardagen! Klart du ska få fortsätta med gröt hemma! Många kramar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *