Till innehåll på sidan
viktorbacklund

FILIPPINO-TIME

Insåg idag när vi åkte buss till en annan stad för att besöka en skola hur otroligt lustigt system dem har här. Systemet innebär att när en vill åka buss är det bara att ställa sig vid vägkanten eller gå till en bussterminal. Vilken tid som helst. Sen är det bara att vänta på bussen eller att det ska komma tillräckligt många för att det ska vara värt att åka från terminalen. Uppenbarelsen slog mig ännu tydligare när Markus frågade, vilken tid går bussen och fick ett svar i stil med att den går när den går. Filippino-time…

Om jag vill åka tricykel eller motorcykel är principen likadant. Vänta på att det kommer en eller att fråga en som står och väntar. Alltså kan jag få åka direkt eller vänta i flera timmar. Det beror liksom på. Det gör inte så mycket om det inte kommer någon heller. Filippino-time!

För några dagar sedan skulle vi ha ett fellowship med ungdomarna i församlingen och tiden var satt klockan ett. Allan (en av våra companions, guide, översättare, vän) skulle komma och möta oss. Klockan ett var vi (med våran svenska tid) redo att gå…
…Satt å väntade lite……Satt och väntade en timme…
…Fick ett sms där det stod att han va och sjöng i en kör på en mässa men var klar snart så han skulle komma alldeles strax……Väntade lite till……Bytte kläder till något mer slappt för vi insåg att detta kommer ta ett tag……Väntade en timme till……Fick ett sms att han bara var tvungen att byta kläder och skulle komma alldeles alldeles strax… Väntade mer…Väntande lite till….

När klockan var ungefär fyra var han äntligen hos oss. Då fick han vänta på oss för vi behövde byta kläder. Väl i kyrkan tre timmar efter utsatt tid var de glada och det verkade inte som att de hade väntat något alls. Vi hade helt enkelt bara tagit det lite Filippino.

Likaså har det varit med en punkt på vårt schema, vi ska ut och fiska men har varje dag fått skjuta upp det för att vädret inte har varit riktigt säkert på förmiddagen. Vi har börjat titta på en eller några filmer istället medan vi bestämmer om det är tillräckligt bra väder (det är sol nästan varje förmiddag och det regnar ofta efter lunch) och vipps så har halva dagen gått och sen inser vi att det är bättre att göra något annat. Men det är faktiskt ganska skönt att ta det lite Filippino om dagarna. Vet aldrig riktigt vad eller när något ska hända och det kan vara jobbigt för lille svensken i mig men jag tror att den här lille svensken i mig faktiskt mår bra av lite Filippino-time. Bara carpa och låta dagen flyta på och se vart vi hamnar.

…Att tillägga så var Allan en timme tidigare idag för att kompensera hans förra försening.

Tjoflöjt från Filippinerna
Viktor Backlund
Västerås stift

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *