Till innehåll på sidan
louisesvensson

En skakig början (katikakatika)

Hej alla!

En liten uppdatering från Tanzaniagänget!

Som ni kanske hört så har det varit en jordbävning här i Tanzania, nära Bukoba där vi bor. Vi bodde på ELCT hotel i Bukoba när jordbävningen inträffade. Den 10 september låg vi och vilade efter en god lunch och vaknade upp av att hela hotellet skakade. Först förstod vi inte alls vad som hände och folk utanför stod och skrattade. Sen började det igen och då sprang vi ut ur våra rum. Det va då vi förstod vad som verkligen hade hänt. Några av oss va skakiga i flera timmar efteråt och hela händelsen va vädligt svår att ta in. Några som vi träffat blev drabbade vilket är hemsk då vi inte kan göra något härifrån. Vi förstod inte heller hur allvarligt det var förens vi gick in och läste på Richterskalan att jordbävningen låg på 5,7 vilket är väldigt mycket för detta området. Vi förstod också när alla vi träffat började prata om alla som dött, alla skadade och alla hus som rasat. När vi åkte in i Bukoba någon timme efter händelsen kunde man se väldigt många hus som rasat, tak som förfallit och sprickor i väggar.

Dagen efter, den 11 september deltog vi i begravningsceremonin för alla som dött. Där talade premiärministern för Tanzania om det som hänt. Det kändes som om hela staden va där för det va fullproppat med folk överallt runt hela fotbollsplanen där ceremonin hölls. Våra tankar går till alla drabbade och deras familjer.

På kvällen runt 22.00 när vi precis skulle sova kom det ett efterskalv som skakade om några av oss igen. Men det va ett väldigt litet efterskalv men vi har hört att även efterskalvet har förstört hus och skadat människor.
Just nu befinner vi oss på en skola som drivs av ELCT. Några av eleverna vågar inte sova inomhus utan sover i tält för de är så rädda för att det ska komma ännu ett efterskalv.

Vi mår bra! Ingen av oss är skakade och vi klarade oss med en väldans tur. Några av oss är rädda för ännu ett efterskalv men vår mår bra under omständigheterna. Vi har träffat några som tycker detta är jättejobbigt och som inte riktigt vet hur de ska hantera detta. Hela händelsen är väldigt omtumlande men vi är glada att vi har kunnat ringa hem och prata med nära och kära. Vi pratar väldigt mycket i gruppen också och är öppna med vad som har hänt.

Bortsett från kaoset har vi det jättebra och har lärt känna jättemånga nya och härliga människor! Det är så många stunder som förgyller vardagen med glada människor, välkomnande människor och glädje över att vi är här. Landskapet är helt fantastiskt och mycket grönare än vad vi trodde. Maten är väldigt god men väldigt mycket kolhydrater som ris, potatis och spagetti. Men våra magar mår hyfsat bra ändå!

Här på skolan har vi olika kurser. Vi har bättrat på vår kunskap i Swahili och lär oss om kultur och historia i Tanzania och ELCT och deras arbete. Det är helt fantastiska människor här och även om alla inte kan engelska så kommunicerar vi förvånansvärt bra! Igår satt vi och spelade kort med två elever här. Trots att en av dem inte kunde någon engelska så förstod han precis hur spelet gick till och vann över oss två gånger. Det är helt underbar hur lätt man kan prata med varnades här även om man inte talar samma språk.

Lev väl och ta hand om er och alla ni tycker om.

/Louise, Maja, Hanna och Oskar

Kommentarer

2 svar till ”En skakig början (katikakatika)”

  1. Profilbild för Anne
    Anne

    Tack för ert inlägg, det är många här hemma som undrar och frågar om hur ni mår och har det och alla blir nog väldigt glada över att kunna läsa ert inlägg om att ni lever och mår väl! Det blev bokstavligen en skakig start på er resa och vi vill verkligen ge er en eloge för den styrka mod och goda humör som ni upprätthåller och förmedlar!

  2. Profilbild för Anna Martinson
    Anna Martinson

    Hej Louise, Hanna, Maja och Oskar! Tack för denna rapport från er. Skönt att ni är fysiskt oskadda.
    Vi är många som undrar och bryr oss om hur ni har det.
    Jag jobbar i Svenska kyrkan i Kumla och vi har nyligen haft besök från Bukoba. Våra vänner var här hemma hos mig när budet om jordbävningen nådde oss. Nu har delegationen, som representerade Maruku, återvänt (måndags 12/9). Jag och många med mig tänker och ber för alla drabbade och vi kommer att fortsätta att bry oss.
    Ta väl hand om varandra och lita på Gud.
    Allt gott! /Anna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *