Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Saxat från Sunnlidens blogg

Inte vet jag om det är bra stil att göra så men här saxar jag i alla fall in ett stycke ur  Jacob Sunnlidens blogg . Han delar några tankar om vad livet på den kristna vägen är och att det faktiskt går att säga något bestämt om det.


”Har den senaste tiden hamnat i eller överhört diskussioner om var gränsen går för när man är kristen eller inte. När kan man kallas som kristen? Vad behöver man tro på? Jungfrufödsel? Eller kan man vara kristen utan att tro på Jesus? Och varianterna är lika olika som många. Och i vimlet är det lätt att tro att man inte kan veta. Att det är liksom individualistiskt. Om man vill kalla sig det eller inte. Precis som om man själv kunde bestämma det. Men så är inte fallet.


Mitt kristna liv är en process. Det är inte att passera en gräns och så är allt färdigt. Först och främst ska sägas att det är Gud som dömer. Han allena vet och råder. I steg nummer två har vi Bibeln att förhålla oss till. Där finns två steg som leder till frälsning. Att döpas och att tro. Dessa två går hand i hand. Man behöver tro på Jesus som Guds son och döpas i vatten. Vissa människor har endast ett av dessas två. Vad händer då när man dör? Det överlåter vi till Gud.


Dopet är en handling och en praktisk sådan. Det är kanske den lättaste av de två, tro och dop. I dopet tas människan upp till Jesu gemenskap och till Kristi Kyrka. Men det slutar inte där. Nu börjar processen. Nu börjar vandringen att lära sig mer om Jesus. Förstå Bibeln och så vidare.


Utgångspunkten är att Bibeln inte bara är sann. Den gäller även oss och är aktuell i vår tid, alltid. Det är Guds levande ord till oss idag. För att undvika kvasidiskussioner så är det olika delar i Bibeln som gäller oss. Vi behöver inte offra duvor varje morgon osv. Men Bibeln gäller och är sann i allt. Är man då inte kristen om man inte tror på jungfrufödseln? Jo det är man säkert om man har hjärtat vänt mot Gud, är döpt och tror. Men utmaningen är att träna sig i att tro.


Denna process har alltså inte något med frälsningen att göra. Då blir det farligt. Vi kan inte lägga den tyngden på människor att behöva fatta fullt ut vad kristendom är för att man ska bli frälst. Frälsningen är färdig med dopet (oavsett om du döps som barn eller vuxen) och tron. Men vi behöver alla lära oss att växa i tron. Att jobba på att leva helt enligt Bibeln. Har inget med min frälsning att göra utan det kallas helgelsen.


Kristen eller inte har med ditt dop och tron att göra. Resten jobbar vi alltid på, det kristna livet.”

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.