Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Stålmannen vs Jesus

Detta är inte Jesus

Jag har tidigare skrivit om Batman vs Jesus och hur olika de är varandra. Det finns dock en superhjälte som ligger närmare till hands för de flesta när man tänker på den stora GODHETEN personifierad. det är förstås mannen på bilden, Stålmannen.

Stålmannen är otroligt mäktig, har fantastiska krafter och är dessutom närmast orubblig i sin moral. Är inte det en rätt bra liknelse för en Frälsare?

Nja. Det kunde man ju tro. Och det har också varit populärt genom hela kyrkans historia att se på Jesus på det sättet. Framförallt tänker jag på de tidiga gnostikerna som såg Jesus som en ”theos aner”, en gudamänniska. Gud som stigit ner ibland oss.

Och det är ju så nära sanningen om Jesus att man kan tycka jag är petig nu. Det finns dock en viktig skillnad. Jesus Kristus är Gud som kommer till jorden SOM MÄNNISKA.

Stålmannen är ju osårbar men evangeliet om Jesus är berättelsen om att Gud gick med på att bli sårbar och gå in i det mänskliga lidandet. Det är en av de stora sakerna med den kristna tron, att Gud själv vet hur vi har det för han har själv upplevt det. Stålis vet ju inte hur det är att ha ont eller vara bristfällig men det vet Jesus. det gör det lättare att vända sig till honom med sina bekymmer. Visst händer det mycket under där Jesus går fram men det är för att han är den enda människan sedan Adam som står i en hel relation till Gud. Hans och Faderns vilja är ett  genom den heliga Anden. Jesus har inga superkrafter utan är helt och hållet människa. Samtidigt är han (obegripligt nog) helt och hållet Gud mitt i det enkla.

Det är för övrigt intressant att Stålmannens skapare (Shiegel och Shuster som var judar) var inspirerade av den judiska legenden om beskyddargestalten golem (גולם) , en gudomlig väktare som hjälper det judiska folket. 




Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.