• Vandra Vägen
  • Nationaldag och varför det är något att fira att ha en stat!
Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Nationaldag och varför det är något att fira att ha en stat!

Hurra för Sverige!

Idag är det svenska flaggans dag. Runt om i landet samlas kristna till nationaldagsbön, här i Götene sker detta klockan 15 vid tusenårsaltaret i Husaby.

Att be för det land man bor i borde inte vara något konstigt för någon. Den kristne lever med dubbelt medborgarskap; både här i världen och i Guds rike. Visserligen lever vi på jorden som gäster och främlingar (pilgrimer för att anknyta till bloggens namn) men här på jorden har vi att ta vara på varandra, och då är stater en bra grej.

Exakt hur bra det är framgår i denna understreckare från SvD den 12e april. Psykologen Steven Pinker har undersökt de våldsammaste tiderna i mänsklighetens historia och visar att vår tid ändå är rätt fredlig. På medeltiden var mord 100 gånger vanligare än idag. Staten och kapitalet/handeln har bidragit kraftigt till att göra världen mindre våldsam. Han menar att även i sina våldsammaste former är en stat bara en tredjedel så våldsam som ett genomsnittligt icke-statligt samhälle. Ser man på kollapsade stater som (den dessutom från början grymma regimen i) Irak är det lätt att se att det ligger något i det. Staten tar ju monopol på våldet och förbjuder privata vendettor. Det minskar våldet avsevärt även om staten visar sig vara förtryckande.

Också krigen var värre förr. Enligt Pinker är det från 1900talet bara andra världskriget som kvalar in på topp 10 över våldsamma konflikter (sett i proportion till befolkningsmängden).

Sedan tillkommer en revolution av vår empatiska förmåga och universella moral. Den menar Pinker beror på större exponering för andra människors situation i olika delar av världen och detta gör att mordtalet sjunker ytterligare.

Det är intressant läsning, läs gärna hela understreckaren. Jag delar inte Pinkers åsikter i allt, och jag vill gärna tillmäta religionen en stor roll i att bidra med goda värden i ett samhälle men det är ett tankeväckande tidsperspektiv han ger.

Paulus skriver i Romarbrevet:

”Varje människa skall underordna sig all den överhet hon har över sig. Ty det finns ingen överhet som inte är av Gud, och den som finns är förordnad av honom. 2De som motsätter sig överheten gör därför motstånd mot Guds ordning, och de som gör motstånd drar straff över sig själva.3De styrande är inget hot mot goda gärningar, men mot onda. Vill du slippa känna fruktan för överheten, gör då det goda, och den skall berömma dig; 4den står ju i Guds tjänst för att du skall kunna nå det goda. Men gör du det onda, känn då fruktan. Det är inte för inte som överheten bär sitt svärd; den står ju i Guds tjänst som hämnare, för att vreden skall drabba den som gör det onda.”

För en del är detta svårsmälta ord men kanske kan de bli mer begripliga i ljuset av Pinkers teser om staten?

Med detta vill jag säga att vi får och bör tacka Gud för att vi bor i ett fritt och säkert samhälle och för allt som gör Sverige till ett bra land att leva i. Och eftersom vi bor i en demokrati är det dessutom upp till oss tillsammans att det får fortsätta vara så.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.