Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Det där med Jesu fru

Koptisk evangelietext

UPPDATERING: Sedan bloggposten skrevs har det avslöjats att textfragmentet var en förfalskning. Avslöjandet skedde sedan man kunde belägga (tack vare ett avstavningsfel) att texten är sammansatt via klipp och klistring från en offentliggjord PDF till Thomasevangeliet. Papyrusmaterialet däremot är säkert gammalt. Det här väcker nya intressanta frågor. Vem har lagt så galet mycket arbete på att förfalska ett dokument på ett så avancerat sätt? Någon som bara skulle testa om han/hon kunde lura alla? Eller någon med en egen agenda?
——-

Det har talats en del senaste dagarna om ett litet koptiskt textfragment som nämner en fru till Jesus. Jag kan tänka mig att det väcker en del frågor så det kan väl vara värt att nämna också på Vandra Vägen även om många andra hunnit kommentera före mig.

Först och främst kan man få läget klarlagt genom att exempelvis läsa denna artikel i New York Times som klargör händelseförloppet. Ett fragment från 300talet har hittats med de ord som ”Jesus”, ”fru” och tal om kvinnliga lärjungar på. Flera experter säger att det är äkta men då är det bäst att komma ihåg att ”äkta” i det här fallet inte alls betyder att Jesus verkligen hade en fru, utan att det är ett autentiskt dokument. Det vill säga: någon okänd författare på 300-talet påstår detta.

Per Beskow skriver i Signum om alla liknande ”avslöjanden” som kommit upp och glömts de senaste åren och som tillsammans med populära fictions som Da vinci-koden vill ge intrycket att den kristna tron på påhittad långt i efterhand. I själva verket bygger de här konspirationsteorierna på väldigt lösa antaganden.

Hade då Jesus någon fru? Jag har svårt att se att det skulle påverka tron speciellt mycket om så var fallet men det är nog väl snabbt att låta det bli en sanning. Inga andra källor har som sagt nämnt något om någon fru på de 300 år som föregick dokumentet…

EFS Västerbottens Twitterkonto får sista ordet:

Kommentarer

Ett svar till ”Det där med Jesu fru”

  1. Profilbild för Piedra

    OM det gör någon skillnad för min tro så är det positiv skillnad i så fall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.