Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

En ovanlig seriefigur och osunt helande

Boltzius, en serie om helande och trasighet

Det blir en liten miniserie här på temat helande. Jag skrev nyligen ett tips om den fantastiska filmen ”Miraklet i Lourdes” och snart tänkte jag komma upp med några ord om en annan bok. Jag har emellertid också stött på boken på bilden. En tecknad serie om F.A Boltzius som verkade i Värmland och runt om på olika håll i Sverige på 1800talet som predikant men framförallt genom sin enormt stora och mycket märkliga helandeverksamhet.

Som präst har jag fått lära mig att det är viktigt när man ber för en sjuk att man gör det på ett sådant sätt att även om personen inte blir frisk ska han eller hon i alla fall uppleva att ha blivit tagen på allvar, lyssnad på och påmind om Guds kärlek. Så verkar inte Boltzius ha arbetat enligt boken. Blev någon inte helad av bönen så var det för att den personen inte hade tro nog, det var liksom personens eget fel att det inte hände något. Serien (och de 260 sidorna fotnoter!!!) är därför full av exempel på människor som krampaktigt försöker övertyga sig själva om att de kommer bli helade eller till och med att de blivit helade när de inte alls blivit det. Alternativet skulle liksom varit att känna sig helt fördömd.

Boken är alltså ganska obehaglig men ändå viktig då den ger bra perspektiv på kyrkans historia och nutid. Författaren David Liljemark är släkting till Boltzius själv, huruvida han ”har troa” eller inte (serien är skriven på värmländska dessutom, helt klart ett plus) vet jag däremot inget om.

Efter läsningen tänker jag på Paulus ord i första korintierbrevet 13:

”1Om jag talar både människors och änglars språk, men saknar kärlek, är jag bara ekande brons, en skrällande cymbal. 2Och om jag har profetisk gåva och känner alla hemligheterna och har hela kunskapen, och om jag har all tro så att jag kan flytta berg, men saknar kärlek, är jag ingenting.3Och om jag delar ut allt jag äger och om jag låter bränna mig på bål, men saknar kärlek, har jag ingenting vunnit.”

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.