Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

gravallvarligt II

Oskuldens grav

Jag har tidigare delat några ord från en gravsten i Bälinge, och jag tänkte göra detsamma om den här mystiska gravstenen. Den står utanför kyrkan i Vättlösa och jag fick först kännedom om den när en person berättade något i stil med att ”här utanför står en gravsten som det bara står ”byns enda oskuld” på”. Det lät förstås rätt dråpligt och inte så lite osannolikt. Så jag tittade efter och fann den här stenen. 
Det står: ”Här hvilar oskulden” följt av något jag inte förstår, kanske ”POC_ZC_AGC”, om det är någon läsare som kan tyda så vore jag tacksam! Till slut får vi i alla fall någon slags förklaring i bibelhänvisningen: Marc. Ev. 10 cap 14 v, det vill säga markusevangeliet 10:14.
Där står det: ”Jesus sa: Låt barnen komma till mig och hindra dem inte, Guds rike tillhör sådana som de”.
”Oskulden” verkar alltså syfta på att det är ett barn som blivit begravt här. Inte så lustigt längre utan snarare gripande. Det finns en berättelse bakom inskriptionen som är full av smärta. Det kan vi ana även om vi inte vet mycket längre om vem som vilar under denna sten.
Om du har någon intressant gravsten hemmavid som du vill berätta om så fota gärna av den och skriv lite om den så lägger jag den på bloggen. Häng på, det här blir intressant!

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.