Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

En guide till Uppenbarelseboken, av Reine Toth

Nysläppt
Jag har varit på releasefika på Johannelunds teologiska högskola för boken ”En guide till uppenbarelseboken” som är skriven av Reine Toth som jag känner. Boken ingår i serien bibelguiden som är en serie guider till böckerna i nya testamentet. Böckerna skrivs av unga teologer och är riktade till vanliga bibelläsare utan att kräva mycket förkunskaper. Helst för läsning i grupp men också enskilt. Reine är också redaktör för hela projektet.
Reine inledde med en liknelse vid en idrottsman som strävar mot ett tydligt mål. Vilket mål vi har har stor betydelse för hur vi lever, och uppenbarelseboken ger det mest storslagna av alla mål. Det kristna hoppet om Jesu återkomst för att föra godhet och rättvisa till seger. Av olika skäl har det här en undanskymd plats i undervisningen i landets kyrkor idag men det har varit en enorm källa till hopp i svårigheter för förtryckta människor under årtusenden.
Reine släpper boken
Vandra Vägen var enda medierepresentant på plats (just det) och fick en unik hälsning från författaren. Han hälsar dig som läser bloggen att det finns många som tycker det är svårt att läsa uppenbarelseboken på grund av att det är ett ovant bildspråk och en genre som inte har några moderna motsvarigheter men om man ser den mer som en målarbok (att försöka få till de stora dragen i) än ett pussel (där man måste få alla detaljer att falla på plats) så är den faktiskt fullt möjlig att förstå. Och även om apokalyptiken missbrukats och getts en mängd osunda tolkningar så är det inte skäl att sluta läsa uppenbarelseboken själv. Det vore som att lägga ner riksdagen för att det finns dålig politik och det gör man ju inte.
Hans Lindholm
Komminister Hans Lindholm berömde boken och det har viss tyngd eftersom han själv skrivit en tegelsten om samma bibelbok. 
Jag fick några frågor via twitter som jag förmedlade till Reine. Den ena kom från Johan Karlemo som frågade om man måste läsa uppenbarelseboken som kristen eller om det går bra ändå. På det svarade Reine att uppenbarelseboken är viktig som en källa till hopp, men att den också kan ha olika budskap till olika sammanhang. I början av uppenbarelseboken står det att den är adresserad till sju olika församlingar i mindre Asien och riktar olika uppmaningar till dem.
Den andra frågan, från Markus Härnvi, handlade om världsbilden i Uppenbarelseboken. Stämmer det att Johannes menar att det ska bli sämre och sämre i världen tills domen till slut kommer? På det svarar Reine att det mesta tyder på att det inte är rimligt att läsa uppenbarelseboken på ett strikt kronologiskt sätt. Plågorna och vredesskålarna och sigillen upphör ju alla i och med Jesu återkomst. De är på det sättet allt plågor som ligger i tiden tills den dagen kommer.
Jag har köpt boken och det ska bli spännande att läsa den. Den är dessutom grymt billig och prisvärd så köp den du också. Har du julklappar att köpa så är den säkert bra till den bibelintresserade. Köp den från http://www.bibelguiden.se
Hur tänker du som läser om uppenbarelseboken? Vad har du för erfarenheter av att läsa den? 

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.