Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

På min gravsten ska det stå…

”Var hälsad kors, mitt enda hopp” -Strindbergs gravsten

I inlägget ”en alldeles sekulär  version av domens dag” nämnde jag den andliga övning man kan göra och skriva sin egen dödsruna som man skulle önska att den blev den dagen den blir verklighet. Vad är det egentligen man allra helst skulle vilja höra om sig, eller ha som eftermäle?

Häromdagen när jag gick ute med barnvagnen tänkte jag att det vore fint om ens liv kunde sammanfattas i ”en människa som levde som han lärde”, sedan tänkte jag lite till och ändrade till ”han levde och lärde efter det han trodde på” och menade då gudstron och värderingarna den gett. Men eftersom det lät så diffust får jag nog fortsätta tänka.

Det är annars en intressant formulering. ”Han levde och lärde efter det han trodde på”. För det gör vi ju egentligen alla. Alla lever inte som de lär men alla lever efter vad de tror på. Oftast av värderingar som är omedvetna för oss själva. Tror vi verkligen  på alla människors lika värde så märker man det på att vi handlar efter det. Annars är det nog bara som vi säger. Så det gäller att det vi tror och litar och sätter vårt yttersta hopp till i livet är något som håller att luta sig mot på riktigt.

En annan anledning att jag inte är nöjd med formuleringen än är att det skulle vara alltför jagcentrerat att önska sig den. Handlar verkligen livet ens om hur bra jag lyckas integrera en djup gudstro i allt i livet. Handlar det inte mer om att ta emot livet och allt gott i det som gåva varje dag? Att ha en livshållning som inte är så förbenat självcentrerad och merittyngd?

På Carl-Olof Rosenius gravsten finns istället orden från höga visan 2:16. Finare kan man inte tänka sig.

”Min vän är min och jag är hans”.

Jag får väl tänka vidare antar jag. Vad ska det stå på din gravsten?

Kommentarer

7 svar till ”På min gravsten ska det stå…”

  1. Profilbild för Piedra

    Just nu tänker jag att det ska stå ”Hon älskade” på min gravsten.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Fantastiskt! Och verkligen något att jobba på att uppnå!

  2. Profilbild för Urban

    ”Denna sida upp”. ”Kan du läsa detta är du förhållandevis nära mig i tiden”Nja, jag får fundera lite till. Just idag känns det som något med vanitas, men det kan ju ha att göra med hur lite jag fått sova inatt.U.J.

  3. Profilbild för Rosa

    Jag vill nog använda mig av Piedras text.fast igentligen vill jag inte ha nån gravsten, kan de inte lägga de pengarn på de levande istället. Om de vill resa en sten över mig,så varsågoda,bråka bara inte om vem ska sköta den.Om jag får ha nåt ord med i leken ska jag planters brevid en ek, så får eken bli min ”gravsten”

  4. Profilbild för Tomas Jarvid

    Ibland skulle man vilja ha en gillaknapp i kommentarsfältet så jag kunde visa hur glad jag blir över fina tänkvärdheter utan att behöva försöka kommentera på något smart sätt. Tack ska ni ha!

  5. Profilbild för Martin Engvall
    Martin Engvall

    Uttjatat kanske, men jag vill nämna exemplet Fritiof Nilsson Piraten. Visserligen lämnade han Svenska Kyrkan 1955, men en gravplats med sten på en kyrkogård blev det visst i alla fall. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Piratens_gravsten,_Ravlunda.jpg

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      På kontot skumma gravstenar får man förstås inte heller glömma Strindberg som ska ha sagt att man borde forma hans gravsten som en fallos med texten ”här ligger han”. Mycket märkligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.