Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Dorés bibel och Torgny Lindgren

Bergspredikan av Gustav Doré

Nu har jag lyssnat på ljudbok igen. Den här gången har jag hört ”Dorés bibel” av Torgny Lindgren. Torgny är en stor favorit hos mig och min fru och det har dessutom varit ett plus att höra honom läsa själv och glida in och ut ur västerbottniska dialekten.

Som teolog har man en och annan yrkesskada. En sådan är att hela tiden leta efter betydelsen i det man läser, och det är sannerligen inte lätt. Lindgren har också själv sagt att han tycker det är svårt varje gång någon frågar vad en av hans böcker ”handlar om”.

”Dorés bibel” handlar i alla fall om en man som inte kan läsa men som från sin allra tidigaste barndom läst en inbunden upplaga av Dorés bibelillustrationer. Sedan har han med den som tolkningsbakgrund i livet han lever. Han har ett oerhört minne och har reflekterat bakom varje streck.

Det är oklart om boken överhuvudtaget är tänkt att handla om bibelläsning men om den gör det kanske det just är detta som är en poäng; att bibelläsning bildar någon slags förråd i minnet som man kan använda sig av för att förstå livet. Ju mer man läst i bibeln, desto oftare läser man vardagen utifrån den. Det är helt klart så med Torgny Lindgren själv. Hans språk kryllar av bibelhänvisningar för den som har ögon att se dem.

Bra bok. Läs den.

Har du läst boken? Eller har du en relation till Dorés bilder? Berätta i kommentarsfältet!

Kommentarer

2 svar till ”Dorés bibel och Torgny Lindgren”

  1. Profilbild för Anonymous
    Anonymous

    En intressant bok, Dorés bibel. Kan tipsa dig om min uppsats i litteraturvetenskap som bl a handlar om den romanen:http://www.uppsatser.se/uppsats/870d934d25/

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Roligt att du hittat till bloggen! Och tack för tipset, jag tycker mycket om Lindgrens författarskap.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.