Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

"Preacher", en serie om en pastor

Serien ”Preacher” av Garth Ennis och Steve Dillon är en av de mest hyllade serierna genom tiderna. Eftersom huvudpersonen är en pastor och handlingen knyter an till kyrkan tänker jag att den är värd att nämnas här på bloggen. Handlingen är också inflätad i stora övernaturliga skeenden.
Jag tyckte hela tiden att serien var otroligt välgjord. Det var fina personteckningar, spännande handling, hemliga sällskap och så vidare. 

För att säga något kort om handlingen så liknar den i mycket ”Da vincikoden” och liknande konspirationsteorier. Det känns i sig inte som något jättefräscht grepp. Gud är inte någon god gud direkt, inte heller hans hantlangare på jorden. Huvudpersonen Jesse Custer har under mycket dramatiska former lämnat sin tjänst och försöker sedan genom märkliga krafter han fått ställa Gud mot väggen.

Som så mycket annat som utger sig för det har ”preacher” inte mycket med kristen tro att göra, bara med dess vrångbilder. Kristen teologi säger inte att Gud är någon kärlekstörstande egocentriker i himlen, tror vi det har vi en gudsbild som är alltför mycket människans avbild. Det hindrar förstås inte att serien är av väldigt hög kvalité men som kritik av kristendomen träffar den inte riktigt rätt. Åtminstone inte för mer renläriga sammanhang. Den kristna tron är inte på en ensam gud som skapar för att bli älskad utan av en treenig gud som redan har relation och skapar för att GE kärlek.

I serien figurerar också en mycket intressant vampyr (jag har ju tidigare bloggat om serieversionen av vampyrdräparen Buffy och där uppstod en intressant liten diskussion om förhållandet mellan den magiska världen och kristen tro), Cassidy. Cassidy är på något sätt vampyr till sin personlighet på ett sätt som väcker funderingar. Han är en som utnyttjar sina vänner utan att vara medveten om det och förstör livet för de han stöter på.

Serien består av en rad tjocka album. De är väl värda att leta upp och läsa!

Kommentarer

2 svar till ”"Preacher", en serie om en pastor”

  1. Profilbild för Rebella undrar

    Förstår att kristna retar sig på Preacher. Jag vet inte om jag direkt tolkar den som kristendomskritik. Höggradigt bisarr är den iaf. Och kul. Och mellan varven fruktansvärt smaklös. Själv stör jag mig en del på homofobin.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Jag tyckte jättemycket om Preacher. Och den konstiga kristendom som förekommer i den är nog tyvärr rätt vanlig i verkligheten också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.