Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Pilgrimens mål

Pilgrimer på väg mot målet.

Efter den senaste pilgrimsvandringen till Husaby kom jag att prata med en medvandrare. Han sa att en bra sak med pilgrimsvandringen jämfört med andra vandringar är att man kommer fram till ett mål också. Annars blir det lätt att man bara fortsätter in i bilen och åker man hem utan att ha kommit fram på riktigt. Det är viktigt att göra något av framkomsten.

Jag tror att det geografiska målet för pilgrimsvandringar idag ofta är rätt knepigt att förhålla sig till för den moderna pilgrimen. I den pilgrimsvandringsskildringar jag läst är det ofta så. Den känsla av enkel meningsfullhet man kanske känt under vandringen kan bytas i förvirring när processen abrupt avbryts av att man är framme. För vad betyder egentligen st Olavs ben för mig idag? Vad är det jag ska göra här vid målet som är så viktigt? I gamla tider fanns det färdiga mönster att falla in i vid pilgrimsmålet också men i vår tid är det inte så.

Sett ur ett existentiellt perspektiv är det så att när vi kommer fram till ett mål inser vi att vår väg inte slutar där. Här finns inte det vi längtade efter eller sökte efter med vandringen. Ytterst sett finns ju inte fullkomligheten förrän i himlen. I bästa fall kan det finnas en flisa av den vid de jordiska pilgrimsmålen men det verkliga målet är vi inte framme vid.

Trots detta är det alltså ändå bra att ha ett mål att komma fram till för att man inte ska slarva bort hela vandringsupplevelsen för tidigt.

Hur ser du på pilgrimsfärder och pilgrimsmål?

Kommentarer

3 svar till ”Pilgrimens mål”

  1. Profilbild för jane

    Kan inte låta bli att tänka på Karin Boye-dikten: ” Nog finns det mål och mening med vår färd men det är vägen som är mödan värd” Både målet och vägen dit är lika bra och lika viktiga. Målet kan vara en fin avslutning på en fantastisk vandring.

  2. Profilbild för Gerd ♥

    Man kan också ha ”resan” som mål. Och med det vill jag mena, typ en europaresa med bil och tält.Men ska jag göra en längre pilgrimsvandring så vill jag ha ett heligt mål!När jag gick sista biten till Santiago de Compostela funderade jag över vart jag ville gå nästa ev. gång. Kändes inte rätt att ”backa” en sträcka på leden, utan då skulle jag vilja gå från Santiago stad till Cape Finisterre (världens ände, jag vet storyn).Jag undrar, jag, om det är någon som vill slå följe, typ nästa år? Ifall.

  3. Profilbild för Tomas Jarvid

    Jag får nog hålla mig i Sverige tills barnen blivit lite större. Det är nog ofta vägen som är målet för moderna pilgrimer men målet är ju anledningen till att komma iväg? Spännande att fundera på målets roll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.