Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Jag är inte kristen för jag är inte som…

Är det bara specialister som räknas som kristna på riktigt? Hemska tanke!

Ett sådant sätt att tänka stöter jag på ibland. ”Jag tror på Gud och Jesus är en fascinerande person men jag är väl inte direkt kristen ändå”. Frågan är vad det är man tror saknas då?

Att vara kristen handlar inte om att vara som någon annan, att bli så lik några andra som möjligt för att få räknas som en riktig kristen. Så är det förstås inte. Att vara kristen är att höra ihop med Kristus. Är man döpt gör man det redan. Har man en spirande längtan efter Gud får det räknas som tro. Tron är en sak mellan oss och Gud, inte mellan oss sinsemellan.

En annan orsak kan vara att ordet ”kristen” är belastat med så mycket (det har nog i och för sig aldrig varit speciellt häftigt). Nu för tiden framställs kristen tro ofta väldigt negativt i media. Religion är farligt och kristendomen inskränktast av alla. Förmodligen helt enkelt för att kunskaperna om kristen tro är mindre än på länge och man får förknippa det med människor man ser i media snarare än med släkt och vänner? Att vara kristen är kanske för en del som att vara en George W Bush? Eller en Ulf Ekman? I vilket fall inte några det i förstone är så lätt att identifiera sig med.

Nästa gång jag stöter på det ska jag försöka vara lite modigare och fråga hur den som säger så tänker. Vad säger du, vad är det som avgör om man vill kalla sig kristen eller inte?

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.