Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Den gode konungen, säsongens ikon

Det är alldeles snart första söndagen i advent. Jag snabbar mig på att krama ur de sista tankarna om domsöndagstiden först.
Det här är ett av de allra vanligaste ikonmotiven. Kristus pantokrator, allhärskaren. Den är aktuell nu i domsöndagsveckan på flera olika sätt. Först och främst för att den föreställer Jesus som kung över allting, så som bibeln säger att det ska bli till slut. Han har all makt och han ser på oss med både skärpa och barmhärtighet.
På ikonen ser vi Jesus i förhärligat sken. Så är det egentligen med alla ikoner. På ikonerna ser vi inte vanliga skröpliga människor utan människor som blivit helt och hållet helade och upprättade av Guds nåd. Sådana som vi en dag ska få vara, så är vårt hopp. Till och med på korsfästelsikonen ser vi Jesus som fullkomlig och övermänsklig. Det kan vi tycka är märkligt först men så fort vi förstår logiken bakom bilderna så finns det stor tröst i det. När Gud tar sig an oss vet han inte bara vilka vi är utan också vilka vi en dag kan bli, vilka vi innerst inne är. Det är en stor tanke att meditera över i dessa dagar.
Har du en pantokratorikon hemma? 

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.