Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

The Tyranny of Cool

Cool? Kristen? 

För länge sedan stötte jag på uttrycket ”the tyranny of cool” på en amerikansk pastors blogg. Det bet sig fast. Det kan väl bäst översättas som ”coolhetens tyranni” eller slaveriet under coolheten eller något sådant.

Så stötte jag för ett tag sedan på den här fina bloggposten av Sammy Rhodes (som jag tror också är amerikansk pastor). Sammy brukar twittra finurligt om olika skamfyllda områden i sitt eget liv men det här var första gången jag läste något längre av honom.

Han skriver att vi ofta står inför valet mellan medkänsla eller att göra intryck (/coolhet/stärka vår image). Att vara snäll och ta hand om folk ser sällan särskilt häftigt ut ändå är det en rätt enkel sak att svara på vilket som är vår kallelse som kristna. Medkänsla ska alltid gå före coolhet. Sammy Rhodes citerar en välkänd pastor med citatet: ”You´re not cool, you´re Christian”. Så var det sagt rakt ut.

Vad tror du som läser om det här. Är det ett problem för dig eller i sammanhang där du ingår?

Kommentarer

3 svar till ”The Tyranny of Cool”

  1. Profilbild för Rosa

    Bra artikel. Man är ju sårbar när man är snäll…

  2. Profilbild för Lena P

    Jag har nog aldrig varit cool, så det har nog inte varit något problem med mig. Jag har alltid försökt att leva efter gyllene regeln och behandla andra så som jag själv vill bli behandlad. Och du, det är ju jättecool att vara kristen! 🙂

  3. Profilbild för Tomas Jarvid

    Att vara för cool är inte direkt något problem för mig heller, däremot önskan om att göra intryck på olika sätt. Kanske är det där med att vara kristen och cool som när jag var liten och spelade fiol. Då var det verkligen inte coolt men när man blivit stor och står för det så blir det faktiskt rätt coolt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.