Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Vad är frihet?

Du, känner du dig inte rätt begränsad av de där remmarna? Dags att bli mer obunden?

När Carl Sjögren avskedpredikade i Ulricehamn så använde han bilden av en som skottar tak på vintern. För honom är inte repet till skorstenen en begränsning av friheten utan tvärtom något som ger frihet att röra sig fritt på taket. På samma sätt i livet i stort. Om vi binder oss vid rätt saker kan vi leva de liv vi verkligen vill. Vigselringen gör det möjligt att älska utan att oroligt snegla åt andra håll. Relationen till Gud befriar oss från att bli alltför fast vid oss själva (eller andra).

Vi tänker oss ofta att frihet helt enkelt är att kunna göra vad man vill. På ett sätt stämmer det också rätt bra för i vardagslag handlar ju frihet om att bli kvitt olika begränsningar. På ett djupare plan stämmer det däremot inte.

Anledningen att det är otillräckligt att säga att frihet är att kunna göra vad man vill är, enligt kristen tanke, att det är något på tok med vår vilja.

Vi kan inte välja fritt vad vi vill eftersom vi inte kan vilja vad vi vill. Tyvärr är vår vilja ofta rätt missriktad. Våra mål är själviska, vår syn på tillvaron är begränsad, vi är fångna under avund, girighet och annat. Paulus skriver att det jag vill det gör jag inte men det jag inte vill, det gör jag. Luther skulle sagt att vår vilja är trälbunden, rätt kraftfullt ord det! Hur fri man än är i yttre mening kan man ändå vara väldigt låst på insidan.

Frihet är därför inte bara att ha obegränsad handlingsfrihet utan kanske framförallt att bli befriad från dåliga bindningar, destruktiva mönster och annat. Frihet är inte bara frihet från olika tvingande omständigheter, det är också frihet till att leva som man vill. Verkligt fri blir man inte genom att hålla alla vägar öppna.

När den kristna tron säger att Jesus Kristus är befriaren betyder det att det är när vi står i relation till honom som vi verkligen blir fria att leva det liv vi är menade för. Luther skriver att ingen är så fri som den som är bunden vid Kristus. Märkligt tänkt va? Oberoende kan ingen människa ändå vara, bäst då att binda sig vid den som alltid vill oss väl!

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.