Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Som om jag skulle duga

En bild som jag på något sätt tycker passar till det här med att duga som man är?

Hur skulle du och jag leva om vi verkligen på djupet var övertygade om att vi har ett värde?

Jag tycker det är en bra fråga att fundera på. Vi har nog rätt olika utgångspunkter; en del har det lättare än andra med att inse sitt (höga) värde, för andra är det mycket svårt och för ytterligare andra kanske det är så att man tyngs ner av låg självkänsla/skam/självförakt etc. Utan att ens veta vad det är man upplever. Det är som fisken som inte ser det vatten den simmar i. 
Jag är övertygad om att det här med att se sig själv som värdefull (att duga skulle någon annan kanske kalla det) på olika sätt och i olika situationer är svårt för oss alla. Och det påverkar våra liv! Det gör att vi anpassar oss för mycket efter hur vi tror andra skulle vilja att vi var, det gör att vi inte vågar ta ut svängarna som vi skulle vilja. Det gör rent av att vi kan ha svårt att veta vad vi själva vill. Ofta ”vill” vi det vi tror att vi borde vilja.
Så om vi nu tänker oss att vi var bergsäkra på att vi verkligen var viktiga och värdefulla, mer än vi är idag, hur skulle vi leva då?
Vilka situationer skulle jag finna mig i och när skulle jag säga ifrån?

Vad vill jag egentligen?

Vad skulle jag våga göra som jag inte vågar nu?
Skulle jag hantera andras förväntningar på mig på ett annat sätt?
Jag tror att det är en bra övning för oss att fundera en del på de frågorna, vad säger du? Det är ju då vi kan börja ta (små, små till en början) steg mot att också leva så.
Vad har förresten detta med den kristna tron att göra? Massor! Att vara människa är något stort. Du är skapad till Guds avbild och till att inta och fylla den plats i världen som är till just för dig och ingen annan. Vårt problem som människor kan sägas bestå i att vi alltför lite är oss själva, de vi är skapade till att vara, utan tyngs ner av olika destruktiva erfarenheter och annat.
Den enda vägen mot att ”duga” mer, att se mer av sitt eget värde oavsett prestation, är att se det i andras ögon. Vi behöver bli älskade av Gud och människor, så förbehållslöst det är möjligt (och där är Guds kärlek förstås mycket mer förbehållslös än människors).

Läs också gärna det jag skrivit om att skamma och att avskamma. Och skriv en kommentar om vad du tänker om detta!

Kommentarer

2 svar till ”Som om jag skulle duga”

  1. Profilbild för Lena P

    Det där med att vara älskad av Gud tycker jag har hjälpt mig väldigt mycket. En del av min gamla skam har släppt, och min självkänsla är betydligt bättre. Men det gäller att hela tiden träna, träna, träna, och gå framåt med små, små steg – trots rädslan. Det är då man kommer någon vart.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Fint att det går åt rätt håll. Gud välsigne dig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.