Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Att värdesätta det förlorade

Alltså, jag TROR att det är ett nässkydd eller nåt men det skulle också kunna vara så att hon förlorat näsan? Bäst att inte prata om näsor då va?

Alltså, jag TROR att det är ett nässkydd eller nåt men det skulle också kunna vara så att hon förlorat näsan? Bäst att inte prata om näsor då va?

Jag har kommit på vad det var för genial bloggpost jag tänkte skriva. Nu återstår att se om den tål hypen då. Jaja, vi kör.

När jag lyssnade på Annika Östberg under tusenårsfirandet i Skara så berättade hon om kontakterna med världen utanför fängelsemurarna. Hon sa att många hon brevväxlade med eller annat var osäkra på om hon ville höra om livet utanför. Kunde de berätta för henne om sin vardag i frihet eller skulle det bara göra det ännu svårare för henne att stå ut med livet i fångenskap?

Jo, Annika Östberg ville gärna veta vad som pågick utanför och när hon sa det tänkte jag på ännu en sak Brené Brown nämner i sin bok. Under sina intervjuer undrade hon samma sak när hon intervjuade människor som till exempel mist ett barn eller varit med om andra hemska förluster i livet. Tyckte de att det var ok om andra pratade om sina levande barn eller tog de illa upp och mådde dåligt av det?

De intervjuade sade då ofta något som förvånade dem och som också förvånade mig när jag läste. De sa att det kanske visserligen var så att de blev påminda om sin förlust när andra pratade om sina barn men de blev också påminda om det fina de fått vara med om som föräldrar.

Ungefär såhär sa de har jag för mig.

”Att du värdesätter de sakerna i ditt liv är också ett slags erkännande av den stora förlusten jag varit med om” (ungefärcitat jag skrivit ihop själv)

 

De blev inte alls hjälpta av att andra tonade ner det fina de hade i sina liv, tvärtom. Ju mer andra förmådde värdesätta det fina de hade (som barn eller som för Annika Östberg, friheten) så var det som en värdefull påminnelse.

Mycket tänkvärt. Känner du igen dig i det? Skriv en kommentar!

—–

Jag tror jag måste göra ett litet tillägg till bloggposten. Jag tänker också att det finns andra faktorer att ta hänsyn till. Hur lång tid som gått, hur mycket såren hunnit läka, hur mycket vardagen kunnat återvända.

Kommentarer

4 svar till ”Att värdesätta det förlorade”

  1. Profilbild för Lena P

    Jag tänker att även det här är något slags tabu. Folk låter bli att prata om det viktiga av rädsla för andra människors – och sina egna – känslor. Jag tänker att det är väldigt respektfullt att tala med en anhörig som har förlorat en kär person och låta dem berätta om personen som dött. Eller själv berätta vad man kommer ihåg. Man kan inte bli av med sorgen genom att låta bli att prata om den som har dött. Snarare tvärtom.

  2. Profilbild för Franciskus Johannes Maria
    Franciskus Johannes Maria

    Jag har förlorat fler människor än någon skulle behöva göra i min ålder. Och alla dog alldeles för unga (alla under 19). Och idag önskar jag att jag hade någon i min närhet, som kunde berätta on hur dom var. För jag minns bara vilka drogerna gjorde dom till.

  3. Profilbild för Alma-Lena

    Precis så kände jag när jag fick ett sent missfall, en bebis dog i min mage och jag låg på BB-avdelning med en hoper nyförlösta mammor omkring mig. Det var en tröst i den bottenlösa sorgen att det föddes små barn också, inte bara dog. Jag tackade Gud för att jag fick ligga på uppvak just där mitt i det nyfödda livet.

  4. Profilbild för Tomas Jarvid

    Tack för mycket gripande kommentarer. När jag läste hennes citat så kände jag på en gång att det här stämde väl med mina egna erfarenheter. Fint att höra om era!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.