Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

En rätt dålig kyrklig devis

In hoc signo vinces

In hoc signo vinces

Den här inskriptionen finns på väggen till oratoriet i Lugnås. Den som läst böckerna om Arn (och det hoppas jag att du har, den handlar ju trots allt om en hjälte från Västergötland) vet att det är de orden som står på Arn Magnussons svärd.

”In hoc signo vinces” betyder ”i detta tecken ska du segra”. Det berättas att den då blivande kejsar Konstantin av Rom som tvekade hit och dit i sitt förhållande till den kristna tron ska ha sett ett kors i skyn följt av dessa ord inför ett avgörande slag. Han vann sedan slaget och gjorde kristendomen till privilegierad religion i Romarriket.

Det är ju fina ord kan man tycka. På latin och allt och med en häftig historia bakom.

Jag har istället tänkt en del på hur lömska de orden är. Vad handlar det om egentligen? Vem är det som ska vinna? Notera att det inte står:

”Detta är tecknet för den som segrar”

…eller någon annan urkristen utsaga om Jesus. DU ska segra i detta tecken. Till Konstantin var det ett budskap om personlig framgång. Visst, visst. I förlängningen betydde det att kyrkan slapp förföljelse och fick en privilegierad ställning men ändå.

Det funkar inte att söka Gud för vinnings skull, för det man får ut av det. När jag nu ändå är igång och missbrukar citatfunktionen:

”What´s in it for me” -inte Jesus.

Korset handlar ju från början om något helt motsatt än personlig framgång, för Jesu del handlade det om oförtjänt lidande för ANDRAS skull än sin egen.

Så jag är skeptisk till hela legenden. Inte för att jag inte tror på underverk utan för att det är en osund doft av framgångsteologi kring det hela, och att legitimera bruk av våld och härskarmakt med kristen tro. Sånt gillar jag inte.

Kommentarer

3 svar till ”En rätt dålig kyrklig devis”

  1. Profilbild för Lena P

    Det kan jag verkligen hålla med om.

  2. Profilbild för Simon
    Simon

    Å andra sidan:
    ”I detta tecken (korset) ska du segra.”
    Korset är ju tecknet för just ”motsatsen till personlig framgång”. För Jesus (och många andra) var korset lika med döden.
    Emellertid tycker jag att Bibeln är ganska tydlig med att det var just genom detta som Jesus vann den stora segern, och att samma princip gäller för våra små segrar. Den som vill slå upp det kan exempelvis titta på Fil 2:8-11 och Matt 16:24-25.

    Så jag tror att devisen ändå stämmer, även om man måste komma ihåg att det är en Jesus-seger och inte en kejsar-seger man vinner genom korset.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.