Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Downton abbey och Nathan Söderblom

Lord Grantham och dottern Edith? Nej Nathan Säderblom och Sigrid Undset!

Lord Grantham och dottern Edith? Nej Nathan Säderblom och Sigrid Undset!

Jag har på något sätt kommit över en minnesskrift över Nathan Söderblom, utgiven i samband med hans begravning. Där finns det, förutom en hel drös minnes- och hyllningstal och utsaxade hyllningar från tidningar i Sverige och utomlands också en hel del fascinerande foton från Nathan Söderbloms liv.

Söderblom är en gigant i den svenska kyrkohistorien. Han bröt mängder av ny mark inom ekumeniken, han satt i svenska akademin och han fick Nobels fredspris 1930 för sitt stora fredsarbete. Han skrev enorma mängder böcker (ta en titt på listan på hans wikipediasida, den tar aldrig slut ju!) och verkar över huvud taget ha haft en helt galet stor arbetsbörda på sig. Jag vet att det kommit ut en hel del böcker om Nathan nu när det börjar ha gått tillräckligt lång tid för att man ska kunna granska honom mer kritiskt men jag har inte läst någon sådan än. Kanske någon läsare som vill fylla i bilden?

Jag återkommer nån dag snart med det kort som egentligen grep tag i mig (jag säger inte mer nu, lite spänning vill man ju bygga upp) men jag har ändå lagt med några kort här.

Det översta förde mina tankar omedelbart till tv-serien downton abbey. Visserligen har Söderblom kaftan och ordnar på sig men i stil och hållning påminner han ändå starkt om Lord Grantham. Kvinnan bredvid i 20-talsklänning skulle kunnat vara lady Edith. Så är det nu förstås inte. Kortet är dock taget precis i samma tid som nuvarande säsong utspelar sig i. Det föreställer nämligen Nathan Söderblom minglande med Sigrid Undset (känd mest för Kristin Lavransdotter) på nobelfesten 1928 när denne tagit emot litteraturpriset.

En yngre Nathan. Kanske en stilförebild att ta efter?

En yngre Nathan. Kanske en stilförebild att ta efter?

Det andra kortet föreställer Nathan som nytillträdd ärkebiskop (vilket han var i många år). Den bilden är mest bara med för att jag tycker det är roligt att se kaftan kombinerat med olika sorters hattar. Som den MYCKET minnesgoda läsaren av vandra vägen minns så brukar jag kombinera min egen kaftan med plommonstop när jag försöker vara fin. Nathan kör med annan modell. Kanske något att ta efter. Det ser ändå rätt modernt ut? Eller är det jag som helt tappat verklighetsförankring i klädfrågor?

Det är fascinerande med bilder från en annan tid. Så såg det ut. Så var det då. I den miljön blev deras tankar till. Tankar som påverkar oss än idag.

 

Kommentarer

11 svar till ”Downton abbey och Nathan Söderblom”

  1. Profilbild för Lena P

    Hur mycket används kaftanerna nuförtiden?

    1. Profilbild för Christina

      Jag tror att det är olika för olika präster och traditioner, men i princip tror jag inte att de används lika mycket som förr. I min församling använder en del präster den på finare högtider/gudstjänster, ibland vid begravningar och långfredag, medan andra aldrig använder den, om de inte måste förstås… Fast om det händer något högtidligt i Lund, stiftsgrej, som att få ny biskop till exempel, så använder nästan samtliga präster, som är där, kaftan… (Har dock aldrig sett någon med hatt…).

      Personligen tycker jag kaftaner är ursnygga, ju längre desto snyggare!

      1. Profilbild för Tomas Jarvid

        Lång ska den vara förstås. Grejen med hatt är framförallt att det är värdigare än mössa under det kalla halvåret.

        1. Profilbild för Lena P

          I den församling i Småland dit jag nyss flyttat går prästerna jämt med kaftanen på, och för mig känns det så 1800-talsaktigt.

          1. Profilbild för Tomas Jarvid

            För att inte säga svettigt. Det är klart att det kan finnas kyrkliga traditioner där kaftanen liksom aldrig gett vika utan alltid varit kvar. Så är det kanske hos dig. Fast det kanske är bättre att nån har gjort revolt och så får man återupptäcka värdet i traditionen med nya ögon sen?

        2. Profilbild för Christina
          Christina

          Fast det är ju klart, jag har bara sett kaftanklädda präster på den varma delen av året och så brukar det ju inte vara så kallt här i Skåne så de kan gå barhuvade.

    2. Profilbild för Monica Fryxelius
      Monica Fryxelius

      Alltid vid begravning och vigsel, ofta vid söndagens gudstjänst, självklart vid större högtidsdagar, inte så ofta vid dop. Beror också lite på sammanhangen runt omkring gudstjänsterna. jag tycker att kaftanen är snygg, och får ofta den kommentaren. När det gäller begravning m.m. känns det som ett självklart sätt att visa respekt. F. ö. ger kaftanen kanske mig själv också en omedveten inställning att sammanhanget är viktigt. Inte jag, men uppgiften jag står i.

      1. Profilbild för Tomas Jarvid

        Lite som med de liturgiska kläderna, man får sträcka på sig lite både i kropp och själ när man har dem på. En annan grej är förstås att det är praktiskt med en färdig prästklädsel. Jag tror jag aldrig haft kostym och prästskjorta på mig nånsin. Då blir det kaftan istället.

  2. Profilbild för Tomas Jarvid

    Jag brukar använda min vid högtidliga tillfällen och på begravningar. Jag tror att kaftanen gjort en comeback efter att ha varit lite ur bruk ett tag. För generationen över mig associerade man nog kaftanen med gamla auktoritära tider man ville bryta med men nån sån erfarenhet har ju inte min generation.

  3. […] lång och trogen tjänst som församlingspräst? men han verkar ha gillat hattar i allmänhet. På Vandra vägen finns en bild på en tämligen ung ärkebiskop i något som måste ha varit den aktuella […]

  4. […] lång och trogen tjänst som församlingspräst? men han verkar ha gillat hattar i allmänhet. På Vandra vägen finns en bild på en tämligen ung ärkebiskop i något som måste ha varit den aktuella […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.