Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

9 blandade tankar på söndagen

Humpty dumpty satt på en mur?

Humpty dumpty satt på en mur? Blandad bild.

Det är söndagen efter jul och dessutom menlösa barns dag (värnlösa barns dag heter den egentligen nuförtiden). Temat för söndagen är ”Guds barn”. Inget dåligt tema det och tänkvärt att det alltså hamnar i samband med en evangelieläsning om hur oskyldiga barn far illa i världens ondska.

Jag är ganska nöjd med juldikten men jag hade verkligen fel om julvädret. Äntligen lite ljus och snö istället för det grå. Jaja. Jesus kanske ändå föddes en grå dag?

I går satt jag uppe för sent och såg för första gången filmen ”den goda viljan”. Det var verkligen en mäktig film som man kan tänka på länge. Sen handlar den ju om en präst också vilket gör att det på något sätt känns som min historia.

En annan film jag sett som jag verkligen gick igång på och som också känns som en del av min historia är den här filmen. Helt grym journalfilm från 20talet där västgötar gör träskor och pinnstolar med grym hantverksskicklighet. Tror jag är bättre på att predika än på att tälja men vet inte riktigt vad jag ska dra för slutsatser av det.

Väl inne på filmspåret så hade jag tänkt kommentera upplösningen på julkalendern med en bloggpost men jag orkar nog inte.

Grejen var att en jag följer på twitter tyckte att barnen gjorde fel som gjorde sig av med kikaren som uppfyller drömmar med motiveringen att de kunde använt den till att göra mycket gott. Utifrån ett kristet perspektiv tror jag att de gjorde rätt. Dels för att det verkar som att människor med onda motiv verkar vara beredda att gå över många lik för en sådan pryl, dels för att man berättigat kan fundera på sina egna motiv. Är mina händer goda händer för en sådan mäktig sak? Och så kan man tänka på Saurons ring.

En annan sak jag tänkt skriva om men inte mäktat med är tioårsdagen av Tsunamin.

Den absoluta majoriteten av allt mänskligt lidande (för att inte tala om skapelsens) i världen beror tveklöst på människan och hur vi är mot varandra. Även många naturkatastrofer är vid en närmare titt människors fel. Den ondskan är på något sätt inte lika svår att ge en förklaring till som kristen än när det gäller rena naturförlopp som jordbävningar och tsunamis. De kan väl inte rimligtvis förklaras med människans synd?

Det bästa svar jag fått är att det kanske är omöjligt att skapa en värld där orsak och verkan råder utan att det också ibland händer att slumpmässiga händelser drabbar och skadar.

Det blev långa tankar idag. Vad gör du denna dag?

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.