Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Ett bra och ett dåligt sätt att vara löjlig

 

Duellen är avslutad. Vad gör man inte för att försvara sin heder? Blir löjlig för att slippa känna sig löjlig?

Duellen är avslutad. Vad gör man inte för att försvara sin heder? Blir löjlig för att slippa känna sig löjlig?

Jag kände mig rätt löjlig för några dagar sedan. Det var en plötslig känsla av att jag kanske ändå är en rätt pompös person. Kanske hänger det ihop med att jag snart avslutar föräldraledigheten och är i tjänst som präst igen. Jag har hur som helst funderat vidare och tänker att det finns ett bra och ett dåligt sätt att vara löjlig.

Det dåliga sättet

Det dåliga sättet att vara löjlig är just att ta sig själv på alltför stort allvar. I den kristna traditionen talar man mycket om ”högmod” och det handlar till stor del just om detta. Att inte ha rätt perspektiv på sin egen betydelse. Gamla tiders kungar hade sina narrar som vågade sig på att driva med dem. Det tror jag är av godo på många sätt?

Det bra sättet

Det bra sättet att vara löjlig på har med det Brené Brown skriver om sårbarhet att göra. Den som vågar sig ut på arenan och visa sig sådan han eller hon är kommer tveklöst att känna sig löjlig många gånger. Jag tänker på tjuren Ferdinand som helst inte vill slåss och hur detta blir tydligt mitt på tjurfäktningsbanan. Den som inte är så trygg som Ferdinand i sig själv skulle utan tvekan vika ner sig för att slippa känna sig fel och falla in i den roll som förväntats? Att våga vara sårbar tror jag är den goda löjligheten.

En löjlighet att modligt öva sig i. En löjlighet att försöka sticka hål på hos sig själv (och kanske ibland på andra?). Vad säger du om det? Har du exempel från din omgivning? Skriv en kommentar!

Kommentarer

16 svar till ”Ett bra och ett dåligt sätt att vara löjlig”

  1. Profilbild för rosa
    rosa

    Hmm detta var en bra artikel att fundera vidare på.

    Det är kanse inte snällt att låta högmodiga personer fortsätta vara högmodiga….fast tänk om jag har fel….

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Man ska nog tänka på bjälken i ögat och sånt och vara väldigt ödmjuk om man tänker ”ta ner” nån?

      1. Profilbild för rosa
        rosa

        Ja jag vet inte…det är en som hela tiden slängen skuld på mig och andra pga att han att arbeta så mycket…Men det är hans huvudvärk. Jag ska väl inte tass på tå bara för det…

        1. Profilbild för Tomas Jarvid

          Låter inget vidare. Man hjälper nog i alla fall inte nån genom att låta dem köra med andra. Svåra grejer.

  2. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Gränsen till den ”goda löjligheten” som barnet som säger att kejsaren är naken, Alfons Åberg som inte vill slåss mm och att vara Don Quijote i sin fullständigt meningslösa kamp mot väderkvarnarna är hårfin. Jag undrar just nu: var placerar jag Marcus Birro?

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Bra spektrum du målar upp. Leder tankarna vidare.

  3. Profilbild för Lena P

    Håller med Torsten Schütte. Att säga sanningar som alla blundar för är också en del av den goda löjligheten.

    I övrigt tänker jag att jag kanske är bra mycket tryggare och modigare än jag tror, eftersom jag vågar vara öppen med min sårbarhet. Jag vågar göra mig löjlig i all min ynklighet, när jag känner mig ynklig. Jag vågar tala om mina fel och brister. Jag tänker lite som så att jag banar väg för att andra människor också ska våga. För tänk vad mycket bättre alla skulle må, om det inte varit för Kejsarens nya kläder…

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Bättre känna sig löjlig än vara det, kan man väl summera det hela med?

  4. Profilbild för M.Blomgren

    Att vara löjlig i andras ögon – föraktad, hatad och utskrattad – det är ofta den som blir mobbad. Att den mobbade inte klarar att skratta med de andra som skrattar skadeglatt eller vad det nu må vara åt denne, gör inte den mobbade löjlig i mina ögon. En mobbad människa kan ofta ha självdistans och vara självironisk, men gråter inombords och tänker att det fattas en önskad situation där denne blir behandlad med lite vänlig respekt. Jag fick nog och när jag inte kunde påverka situationen med ord, tog jag en överdos tabletter för att omgivningen bara pratade om mig som äcklig och dum, en skam – skrattade åt mig utan sympati och det var som hela småstaden såg mig som en pajas eller en apa. Alla gillar att prata och det på min bekostnad som inte vill synas. Hela helvetet bara pågick och pågick. Det skulle aldrig sluta. Jag blev magpumpad och låg i koma en hel natt. Det hjälpte inte. Det bara fortsatte, de såg bara till det dåliga jag var, och om de någonsin såg hur jag led och hur stel utav rädsla jag var så fanns ingen förståelse eller vilja att visa hänsyn. Många människor är löjliga om de vänder på det och säger att hat är kärlek – om de tycker det är viktigt och häftigt att visa hur grymma de är – att detta skulle ha med värdighet att göra. Jag kan inte skratta åt det. Jag vill bara gråta eller skrika.

    1. Profilbild för Rosa
      Rosa

      Jag håller helt och hållet med dig. Jag har tex aldrig klarat av att se Robbinson eller idol pga detta….Jag brukar inte heller vara så omtyckt på mina arbetsplatser….

      1. Profilbild för M.Blomgren

        Ja, man kan ju nästan säga att du helst inte ställer dig på folkmobbens sida då, vilket jag tycker är bra 🙂

        1. Profilbild för Rosa
          Rosa

          Nä det gör jag verkligen inte. Jag avskyr allt vad såna utröstnigsprogram heter…

      2. Profilbild för Tomas Jarvid

        Fint det du delar. Jag tänker att det är skillnad på att vara löjlig och att bli behandlad som det. Skam handlar mer om sånt andra tvingar på en som bagage än nåt som verkligen är sant om en. Gud välsigne dig Marcus.

    2. Profilbild för Thorsten Schütte
      Thorsten Schütte

      Känner bara alltför väl igen mig från skolan som var ett mobbinghelvete för mig, med lärarna bland de värsta mobbarna.

  5. Profilbild för Alma-Lena

    I mobbing är det ju mobbarna som är riktigt löjliga och den som kan sticka hål på den bubblan blir antingen mobbad eller står bredvid och kan sticka hål på den högmodsbubblan genom att ta offrets parti. Få vågar vara så modiga, men testa, då kommer mobben snart att sluta jaga. Funkar lika bra som när Jesus sa ”den som är utan synd kastar första stenen” han visade med denna enkla mening hur utomordentligt löjlig mobben var.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      ”Silly is who silly does” sa Forrest Gump.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.