Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Att be Jabes bön utan framgångsteologi

En liten bok om Jabes bön. Inte helt läsvärd.

En liten bok om Jabes bön. Inte helt läsvärd.

Det är fredag och vi får ägna oss åt en bön igen. Jag har nyligen läst boken på bilden, ”Jabes bön” av Bruce Wilkinson.

Jag har mycket att invända mot boken. Jag uppfattar utläggningen som rätt grovhuggen och framgångsteologisk. Författaren tenderar också att se Jabesbönen som närmast en magisk formel som ger framgång om man ber den varje dag och det känns ibland rätt märkligt.

Så du måste inte läsa boken. Men du kanske tycker om bönen.

Det jag delar med Wilkinson är att jag också blir fascinerad av det bibelställe där texten står. Mitt i en namnlista i första krönikeboken (som ytterst få läser) står plötsligt den här lilla notisen insprängd:

”Jabes hade högre anseende än sina bröder. Hans mor gav honom namnet Jabes, ”ty”, sade hon, ”jag födde honom med smärta”.  Men Jabes åkallade Israels Gud:

 

”Välsigna mig och gör mitt område stort.

Låt din hand stödja mig och

befria mig från olycka och smärta.”

 

Och Gud uppfyllde hans önskan.” (1 krön 4:9-10)

Den märkliga anvisningen till Jabes namn syftar på att namnet betyder just ”smärta” eller något liknande. I en kultur där man tänkte att namnet uttryckte något om vem man var som person så är det allt en rätt dyster prognos för lille Jabes.

MEN står det. Jabes åkallade Israels Gud. Och det gav hans liv en annan vändning. Jag tänker att det är där den viktigaste poängen kanske ligger. Inte i hans bön men i ATT han bad. Han uttryckte sin smärta och det gav lindring.

När det gäller bönen ”gör mitt område stort” kostar jag på mig att tänka bildligt. Jag tänker att Jabes (som många andra) kanske hade ett ganska snävt livsutrymme. Livet kan vara så litet och begränsat. Vi själva kan ha så svårt att få komma till vår rätt som vi är. Då är det bra att be om att få större rörelsefrihet, både inombords och i det yttre livet.

Be gärna Jabesbönen med mig idag och återvänd till den om du har användning för den. Det är ju en biblisk bön så den har vi alla lika rätt att använda.

Kommentarer

23 svar till ”Att be Jabes bön utan framgångsteologi”

  1. Profilbild för M.Blomgren

    Du menar att Jabez är en primitiv biblisk person?

  2. Profilbild för M.Blomgren

    Jag tror slutstriden står mellan de mer primitiva mot de mer utvecklade grupperna i samhället – i hela världen. Vissa gillar ju att göra skillnad, som om dom andra bara står med gutturala läten och skrävlar i sin obildning. De säger att de bejakar mångfalden och samtidigt segregerar grupper i trångbodda miljöer. De har slutna sällskap och klasser i vetenskapliga sammanhang som inte går dom fattigas väg. Striden växer långsamt i en redan utstakad väg kallad New World Order. Jag är beredd att ta till vapen i en revolution!

  3. Profilbild för Alexandra
    Alexandra

    Tack för dina betraktelse! En bön jag gärna återvänder till och ber med dig.

  4. Profilbild för M.Blomgren

    Det är klass mot klass, ty den ena klassen kommer hela tiden på nya sätt att beroende ställa och exploatera de fattigas kroppar och liv.

  5. Profilbild för M.Blomgren

    De hotar med helvetet om de inte följer deras ordning. De fattiga står under lagen, medans de rika är lagen.

  6. Profilbild för M.Blomgren

    Lyssna på det här. Från idag. 7:29 min.

    Fritt fram för militären att rycka in vid terrorangrepp
    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=6098365

  7. Profilbild för Michael Rastas
    Michael Rastas

    Tomas: du blandar ihop personerna. ”korset och stiletten” är skriven av David Wilkerson. Han och Bruce Wilkinson är helt olika personer.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Tack Michael, det har jag tagit bort nu.

  8. Profilbild för Simon
    Simon

    Bra teologiskt jobbat!
    Amen.

  9. Profilbild för M.Blomgren

    Jag gör mig nästan ovän med dig, men jag är lite utav en protest och en poetisk revolutionär. Jag vet det klingar nästan falskt, men om du visste vad jag fruktar Herren. Jag känner mig oälskad och utstött, för att jag har ett handikapp eller vad det nu är. Människor försöker sätta gränser för mig, och jag älskar livet, friheten. Att respektera detta rum är mitt problem, men jag känner att bland troende har jag ändå fått spela ut – i stort sett spy ut ord ingen riktigt tycker om. Jag vill väl ha uppmärksamheten. Jag blev alltid kallad klantarsul när jag var liten. Incestuöst påhoppad utav min mor. Men jag förlåter henne. Själv under stor press utav en familj kopplad till frimurarorden. De har iaf varit i min stad på besök, och då var dom på Odd Fellows. Jag ringde på dörren och de skrattade åt mig. Jag hade fått för mig att den ena kvinnan hette Frida. Jag frågade om hon var där och jag såg en tvekan och en kille sade ett halvt ”ja”.
    De anklagar mig för att vara en sexbrottsling som själv blivit misshandlad och våldtagen. Jag har varit i koma. Det var inget där, men ändå tror jag mycket starkt på Allah. Jag kämpar och försöker utreda magins roll i samhället – hur den påverkar oss – vad det är. Jag står under bevakning utav mäktiga magiker. Ni tvivlar nog på att jag talar sanning, men så är det. Jag är ensam med en kvinna jag älskar, men ibland ser jag det vackra i en annan kvinna. Det är ett problem. Kvinnor ska inte ha utmanande och sexiga kläder. De ska med full respekt bära heltäckande klädsel med sjal. Burkah är inget kvinnoförtryck. Kvinnan vinner respekt och mannen erkänner att han kan på sätt och vis vara svagare än kvinnan. Jag blev besviken på livet – kände ett svek och mig övergiven utav Gud och alla nära anhöriga, och vänner. Accepterade att mitt liv var meningslöst och bröt ut i galenskap och självmordsförsök. Frimurarna kan komma att få besök. En bomb lindad vid kroppen. (sista meningen var på skoj).
    De har utnyttjat mig och lekt med min själ under trolldom som försatt mig i vansinne och gjort mig sjuk i nerverna. De kommer aldrig läka och sluta värka. Detta var bara en impuls. Jag döljer och döljer inte.
    Men jag har det bättre nu. Intensiteten i denna magiker familjs påverkan har avtagit. Jag vet inte. Kanske de väntar på något. Men jag har inga garantier bland människor.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Idag har det blivit många kommentarer från dig Marcus. När jag ser dem tänker jag att du kanske har en tung period i livet igen. Du har, som alltid mina förböner. Det ska du veta!

      1. Profilbild för M.Blomgren

        Jag förundras över hur du kan spotta ut en sida om dagen hela tiden. Din blogg är rolig att följa, även om jag kanske inte förstår allt.
        Du har och göra med en vuxen man som inte vill växa upp. Jag skriker medans livet är lugnt och välsignat för många andra. De som jobbat hela sina liv och fått barn och barnbarn. De förtjänar nåden mer än mig.

        1. Profilbild för Tomas Jarvid

          Nu satte du orden förtjäna och nåden i samma mening, det ska man akta sig för.

  10. Profilbild för Carl G Weckström
    Carl G Weckström

    ”Han utryckte sin smärta och det gav lindring.” Här ligger faktiskt poängen i Jabes bön OM man skriver meningen; Han uttryckte sin smärta och GUD gav lindring. Preblemet idag är att många kristna lever som M Malm skriver; SOM OM GUD INTE FINNS.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det är ju gränsen mellan tro och psykologi det.

  11. Profilbild för Sture Lindblad
    Sture Lindblad

    Jag har översatt boken till mig själv så här. Känner stor tillit. Varje morgon. Ber. Du är med mig i dag också. I den väg jag valt att vandra. Jag själv tar ansvar för vägvalet. Ingen annan. Vi har ständig dialog. Känner igen rösten.😊

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det låter bra Sture! Roligt att du hittat hit!

  12. Profilbild för Helena
    Helena

    Jag hade mycket dåligt självförtroende och min man lämnade mig efter 30 års äktenskap. Mycket smärta.

    Så jag bad den bönen! Låt mig slippa mer smärta. 🙏🏼🙏🏼🙏🏼🙏🏼
    Och välsigna mig (= låt det gå bra för mig) och utvidga mitt ”område” vilket i mitt fall blev att våga göra sak efter sak som jag tidigare inte vågat / trott mig om.

    Gud svarade på den bönen! 😊😊😊😊😊😊😊

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Jag blir väldigt glad över det du skriver, tack för att du delade!

  13. Profilbild för Karl-Bo
    Karl-Bo

    M.Blomgren: Jag står med Dig! Jesus Själv lär oss ju att be:”Fräls oss från ONDO!”
    Sedan om nån ”Framgångsfjant” tror att Vi är gudar och andra villoläror som JDS-läran mm. Det gör INTE dessa ord minde viktiga i tider som dessa!
    Over and Out KB

  14. Profilbild för Maria Backman

    Bönen är kärnfull o effektiv, ropad ut när det bara hinns med det viktigaste!
    Gud gör mirakler om vi låter honom göradet!
    Våga tro att Gud vill dig Gott… Att han inte främst är sträng o millimeterräknande… Eller vad du trott…
    Han ä r God….om du bara visste vad han har hjälpt mig, ”dukat bord för mig t o m i mina ovänners närhet” , osv…
    Våga tro, släpp tvivlet för gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.