Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Kan man vara en kristen klassiker

En klassiker!

En klassiker!

Jag jobbar på för fullt med en hög olika bloggidéer men nu är det snålt om tid så jag sticker emellan med en liten notis.

Jag har läst om C.S Lewis bok ”kan man vara kristen”. Det var en av de första mer filosofiska kristna böcker jag läste som tonåring och jag minns att den gjorde starkt intryck på mig. Jag köpte den några år senare på engelska och sedan dess har den stått i hyllan. Tills nu då.

Det är märkligt med Lewis bok. Dels märks det egentligen väldigt väl att den är skriven av en gammal brittisk professor på 40-talet. En del exempel från relationernas värld känns inte helt hundra numera. Samtidigt så gör det på något sätt inget alls att det är så. Lewis egen varma personlighet tränger igenom det han skriver på ett makalöst sätt. Han träder fram som en person som man kanske inte alltid håller med men som man inte för sitt liv kan tycka illa om.

Med det sagt så tycker jag verkligen att kan man vara kristen håller väldigt bra. När det gäller finurliga förklaringar och bilder så har Lewis knappt något motstycke. Ett rörligt intellekt, minst sagt.

Som jag förstått så säljer samtliga böcker av Lewis bättre än de någonsin gjort under hans livstid, vilket också är väldigt ovanligt. Lewis själv var tydligen säker på att falla i glömska ganska fort.

Så. Om du vill ha en personlig och filosofisk approach till kristen tro att läsa och inte redan läst ”kan man vara kristen” så gör det. Har du läst den så tror jag numera att den kan läsas om åtminstone vart 15e år eller så.

Vad har du för erfarenheter av Lewis? Skriv en kommentar!

Kommentarer

6 svar till ”Kan man vara en kristen klassiker”

  1. Profilbild för Rebella

    Att han blivit så poppis igen kanske delvis kan ha ett göra med att kyrkorna är mindre rädda för gränserna till andra samfund? Idag läser lutheraner Theresa av Avila och ökenfäder, och katoliker läser Lewis. Det borde finnas väsentligt mycket fler katoliker än anglikaner världen över så Lewis marknad kanske helt enkelt har växt :p Läsande katoliker avskräcks knappast av tiden som gått sen Lewis’ frånfälle. De är vana vid väsentligt mycket äldre litteratur än så.

    Kanske genren också är ”sin egen” med andra ord finns ingen som riktigt fyller samma nisch?

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Säkert så. Lewis är nog stor både bland katoliker och evangelikaler.

  2. Profilbild för amanda
    amanda

    Jag minns den som en bra bok. Särskilt kommer jag ihåg hans apologetik utifrån treenigheten: ingen hade kunnat hitta på något så konstigt så det måste vara sant. Tänkvärt men det finns ju många märkliga saker inom religioner så känns inte som ett vattentätt argument

    Relationer, ja hans kapitel om varför mannen ska vara överordnad i äktenskapet minns jag och önskade att man kunde riva ut det ur en annars bra bok. Tydligt hur han försöker krysta fram en förnuftsförklaring. Han anser att mannen tar mer opartiska beslut i relation till omvärlden. Kvinnan prioriterar sin familj. Jag tänker att det är skillnaden mellan mer förnuftsbaserad etik såsom konsekvensetik och omsorgsetik som brukar anses mer kvinnlig. Omsorgsetik tror jag har uppvärderats på senare år. F ö ät det ju ofta kvinnor som har engagerat sig i olika typer av social omsorg, bistånd, fredsfrågor o dyl också utanför familjen. Omsorgen i de nära relationerna kan ju spridas till det större snarare än att ses som en konkurrent. Förresten är det stelbent att tänka att om man är två och inte kan rösta så måste en viss person alltid ha utslagsrösten. Man kan ju ha en mer dynamisk kommunikation, lyssna in varandra, ta konsensusbeslut. Det måste väl vara idealet i ett äktenskap. Mer relevant med tips om det än argument varför mannen ska fortsätta köra över kvinnan. Eller också kan man ju turas om att bestämma eller ha olika ansvarsområden

    Sedan titeln mere christianity. Gillar att han vill gå utöver samfundsgränserna men det blir lite förmätet när han liksom påstår sig beskriva kristendomen med stort k. Ingen medvetenhet om position och kontext direkt (anglikanska, vit medelålders man i England, akademiker osv) sådant som man pratar mkt om idag. Att relativisera samfund sådär är i sig väldigt protestantiskt

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det verkar som att vi hänger upp oss på samma saker 😉

      Jag tycker det är sympatiskt att han försöker överskrida samfundsgränserna och i förordet berättar han faktiskt också att han låtit en mängd företrädare för olika traditioner reagera på hans texter. Sen har det ju hänt oerhört mycket längs helt andra fronter i teologin så jag håller helt med om dina invändningar. Men för sin tid var det nog en ovanligt vidsynt inställning?

  3. Profilbild för Kraka

    Min första kontakt med C S Lewis var när jag var 16 eller 17 år. Jag var på retreat på Stjärnholm, stiftsgården i Strängnäs stift. Jag tror att prästen som var föreståndare då hette Orvar, men det är så länge sedan att jag kan minnas fel.
    Hur som helst läste han ur någon av Narniaböckerna under måltiderna för att det skulle kännas lättare att vara helt tyst. Det var en fantastisk upplevelse och direkt jag kom hem igen sträckläste jag hela Narniaserien.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Narnia, det är fina grejer det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.