Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Tänk om du inte har ont om tid?

IMG_5732

 

Idag blir det många frågor på bloggen. Om tid. Förhoppningsvis får vi något att fundera vidare på tillsammans i kommentarsfältet.

Vi har många klockor men ont om tid i Sverige. I andra länder har de ont om klockor men tid för alla de möter. Vi är vana att se tid som en bristvara men det är inte givet att det är så. Egentligen är det omöjligt att veta om man har mycket eller lite tid om man inte vet vad man ska använda tiden till.

Att vi har ont om tid beror kanske på att vi inte riktigt vet vad vi vill göra med den. För tid har vi väl egentligen? Å ena sidan stressar vi, å andra sidan ägnar vi oss åt tidsfördriv. Det vi tycker är riktigt viktigt brukar vi på något sätt hitta tid till. Visst är det märkligt?

Man kan lära sig mycket om sig själv och sina drivkrafter genom att fundera på hur man använder sin tid. Vad är det som gör att jag så sällan täljer fast jag tycker så mycket om det?

Det kristna förhållningssättet är ju faktiskt rent bokstavligt det vi ibland säger ”som om vi har evigheten på oss”. I trosbekännelsen står det att vi tror på ett evigt liv. Hur skulle vi leva om vi verkligen på allvar såg det på det sättet? Samtidigt talar den kristna tron mycket om att inte missa de tillfällen som dyker upp för det som är verkligt viktigt. Det är nog bra att inte vara alltför upptagen så att man missar den där slagne mannen i diket på väg mot Jeriko?

Jag tänkte först jag skulle fått ihop en klok tanke av det här men det verkar som att jag inte  har några svar att ge på de här frågorna. Men jag vill gärna tänka tillsammans med dig. Skriv vad du tänker om vårt förhållande till tiden så ser vi var vi hamnar!

Kommentarer

16 svar till ”Tänk om du inte har ont om tid?”

  1. Profilbild för Rosa
    Rosa

    Hmm ibland får jag känslan av att repliken ”jag har inte tid” används istället för ”jag bryr mig inte”.

  2. Profilbild för Tomas Jarvid

    Så är det nog ofta.

  3. Profilbild för Anette
    Anette

    Jag försöker att göra det roliga o mysiga FÖRST! Fika med nån, ringa till nån, Ta en promenad. Det ger mej lust och energi att göra de saker jag sen ”måste” göra. Sätter ett X i almanackan då och då, bestämmer inte vad jag ska göra, men ATT jag ska ta en egen stund. Glöm inte tälja!!

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det var ett gott råd. Risken med att göra saker ”när man får tid” är ju att det inte händer alls.

  4. Profilbild för Torsten Lundborg
    Torsten Lundborg

    Tid är väl det ända vi har och vad vi gör med den styrs mycket av arbete och förpliktelser men i grunden bestämmer vi väl själva vad vi vill göra med den. Tror jag

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Vi kan nog åtminstone inte komma undan vårt eget ansvar för hur vi använder tiden, sen är det förstås alltid lättare att flyta med.

  5. Profilbild för Lena P

    Det handlar nog mycket om att inte vara upptagen med ”fel” saker, tänker jag, så att man inte missar det väsentliga i livet.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Jepp. Undrar hur man gör det.

  6. Profilbild för Kerstin Gross
    Kerstin Gross

    Om du nu menar allvar med att tolka evigt liv bokstavligt så börjar ju genetiker förstå hur celler åldras och kanske är det inte bara fiktion att tala om att bromsa åldrandeprocesser. Men hur lockande är det egentligen? Jag tror inte jag skulle vilja bli 300 år ens om jag fick vara frisk. Och evigt liv, nej tack. Men det var kanske FÖR bokstavligt tolkat? Du kanske menar att vi ska leva SOM OM livet var evigt?

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Man kan tänka på Tolkien som skrev om människorna (som levde så kort jämfört med alver och andra) att de hade dödlighetens gåva. Helt klart något att tänka på.

      Vad gäller den kristna synen på evigt liv så är det ju ett faktum att redan den tidiga kyrkan trodde på det och att det är en viktig del av det kristna hoppet. Sen är det kanske omöjligt att förstå hur det verkligen fungerar. Vi säger ju om någon som dött att de ”gått ur tiden” (och alltså in i evigheten), då kanske tiden måste förstås på något radikalt annorlunda sätt som skiljer sig mycket från hur vi upplever vår tid? Vad vet jag.

      1. Profilbild för Kerstin Gross
        Kerstin Gross

        På frågan om vilka kriterier som man bör ha för att kalla något levande får jag inte sällan svaret att allt som är levande kan dö.

        1. Profilbild för Tomas Jarvid

          En väldigt intressant definition det. Passar bara inte in på evigt liv.

  7. Profilbild för Ensamma mamman

    Intressant att läsa om din kristna vinkling på tid! Det kan vara svårt ibland att förhålla sig till det eviga livet när man märker att kroppen åldras… Jag tolkar det lite som att det syftar på vad som händer efter döden. Att själen lever vidare. Men det är ju inte detsamma som vår tid på jorden som ju är beränsad… Eller är jag helt ute och simmar?

    I vårt samhälle har vi skapat en tidspress med så många onödiga måste! Jag har själv gått ner i deltid för att bryta stressen. Jag lever ett med svenska förhållanden enkelt liv för att få tid till annat än att jobb. Skriver om det på min blogg Ensamma mamman downshiftar.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Kul att du är tillbaka, det var länge sedan jag fick någon kommentar från dig. Det där med det eviga livet är rätt svårbegripligt. Bibeln talar om det eviga livet som ett kroppsligt liv. Paulus gör en liknelse där det finns en kontinuitet mellan vårt liv och uppståndelselivet som mellan ett frö som blir sått och växten som kommer sedan. De hör ihop men ter sig helt olika.

  8. Profilbild för Rebella

    ”Jag har inte tid” betyder oftast – men inte alltid – ”jag prioriterar det inte”. Samma sak med ”jag har inte råd”. Oftast, alltså.

    Man kan grubbla mycket på de där sakerna man tycker mycket om att göra men ändå gör sällan.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Just det ja, ”jag har inte råd” används på samma sätt. Mycket intressant.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.