Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Den gode läraren

Jesus som herde. Fast lärare skulle kanske funka bra som motsvarande bild?

Jesus som herde. Fast lärare skulle kanske funka bra som motsvarande bild?

På vår gudstjänstverkstad för ett tag sedan talade vi om Jesus som herde och hur man möjligen skulle kunna översätta den bilden till något motsvarande i vår kultur, där herdar är ovanliga.

Det förslag som kom upp var ”lärare” eller kanske ”förskollärare” lite beroende på hur man vrider och vänder på bilderna. Nu tror jag inte att det är väldigt originellt det här. I veckan har jag stött på många andra som kör med samma bilder, till exempel i den här dikten:

"Du är min dagisfröken" av  Ulrika Ljungbladh

”Du är min dagisfröken” av Ulrika Ljungbladh

Bilden av Jesus som lärare är i alla fall intressant eftersom han ju säger att han är ”den gode herden” och vem som helst av oss har säkert liknande erfarenheter av att det finns både goda och dåliga lärare. Förmodligen minns du fortfarande vad du tyckte om dina lärare från att du var liten även om det var länge sedan. En bra lärare är förstås en skicklig pedagog och kunnig i sitt ämne men för att dra lite mer mot herdebilden så kommer det kanske framförallt an på hur engagerad man är i sina elever. En lärare som genuint bryr sig om sina elever och försöker hjälpa dem att lyckas kan betyda livet för en hel del av sina elever. Jämför det Jesus säger om sig själv som herde:

”Jag har kommit för att de ska ha liv, och liv i överflöd”

Joh 10:10

Jesus säger också att ”jag är den gode herden, den gode herden ger sitt liv åt fåren”. Det är förstås väldigt sällan som någon måste ge sitt liv för vare sig får eller elever i vårt land men jag tänker att även detta i grunden handlar om engagemanget. Den som ger av sig själv, av sin tid, sitt lyssnande och så vidare, ger väl också sitt liv. Ger ut av sig själv för att andra ska frodas. Det kostar kanske oftare tårar och svett än blod men annars kanske inte skillnaden alltid är så stor mot herden som kastar sig mot det anfallande rovdjuret?

Slutligen är det också väldigt roligt att tala om Jesus som ”den gode läraren” eftersom han faktiskt ofta kallas just det. I evangelierna är det mycket vanligt att människor tilltalar Jesus ”lärare” (didaskale på grekiska) men det ser vi inte i våra svenska översättningar där man i regel väljer att skriva ”mästare” istället, vilket för mig har lite mer upphöjd klang.

Vad tänker du på när du ser tillbaka på dina lärare och funderar på hur Jesus är? Skriv en kommentar!

Kommentarer

4 svar till ”Den gode läraren”

  1. Profilbild för Torsten Lundborg
    Torsten Lundborg

    Jag har haft många ”lärare” under åren som gått, däremot har ingen varit särskilt Jesus lik. De lärare som hjälpt och stöttat mig i livet (som Jesus) är min far och mor, nu borta sen många år.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det var fint skrivet. En bra förälder är den bästa läraren, Jesus kör ju mycket med föräldrabilder också.

  2. Profilbild för Simon
    Simon

    Jesus gav inte bara sin död, han gav sitt liv också.
    Och om man inte befinner sig i en väldigt extrem situation, eller råkar vara Guds eviga och slutgiltiga försoningsoffer, så tror jag det är bättre att ge sitt liv än att ge sin död.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Du skriver som en hel predikan 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.