Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Vad händer när vi ber?

Hur stora likheter är det mellan att hänga vid snabbkorvmaskinen och att be?

Hur stora likheter är det mellan att hänga vid snabbkorvmaskinen och att be?

”Be ständigt” står det i ett av nya testamentets brev. Jesus uppmuntrar också till att vi ska be om vad det än är för situation vi står i eller behov vi har. Det finns liknelser där Jesus till och med uppmanar till att tjata på Gud tills det händer något.

Vad säger det oss om bönen? Gerard Hughes skriver att Gud förvisso svarar på bön precis efter sin egen vilja men att det ändå inte är meningslöst att be om allt. Det är inte ens meningslöst att be barnsliga böner, eller kanske till och med böner om saker som inte är bra för oss själva.

Dels är det så just för att Gud ändå svarar på böner på sätt som är bra för oss men det finns en annan aspekt också. En som gör att man skulle kunna säga att vi alltid får svar på våra böner.

Hughes skriver att när vi ber, när vi släpper fram orden med våra önskningar, så händer något med oss själva. Vi blir tydliga inför Gud och oss själva med var vi står, vad vi längtar efter. Det är av mycket stor vikt för självkännedomen. Man kanske till och med skulle kunna se det som att om vi ber enfaldiga och barnsliga böner så har vi i alla fall tillgång till våra verkliga känslor, även om de inte alltid är så smickrande och vackra att visa upp i ljuset. Om vår relation med Gud och oss själva ska komma någonstans så måste vi träda fram på ett ärligt sätt sådana vi verkligen är.

Sedan får tiden utvisa vilka behov som verkligen visar sig vara viktiga för oss i längden. Vi kanske också lägger märke till vad vi INTE ber om och kan dra slutsatser om det. Jag kanske tänker att jag bryr mig mycket om min nästa men om hon aldrig är i mina tankar så kanske det avslöjar något annat? Här finns det mycket att fundera på.

Vad säger du om detta med att be om allt? Skriv en kommentar!

Kommentarer

13 svar till ”Vad händer när vi ber?”

  1. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Jag ber aldrig om vädret. Finns alltid en bonde som ber emot 🙂

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det brukar jag inte heller göra, vet inte riktigt varför. Känns inte som att jag har med det att göra riktigt.

  2. Profilbild för Markus
    Markus

    Jag ber Gud aldrig om pengar.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Roligt att se dig kommentera igen Markus!

  3. Profilbild för Lena P

    Tack! Du har gett mig en ny aspekt på bönen som jag inte har tänkt på. Har definitivt aldrig bett om småsaker – knappt om stora saker heller. Och det säger kanske en hel den om hur jag ser på mitt egenvärde.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Så kan det förstås vara. Man kanske bara ber om sådant man kan tycka är tillräckligt viktigt för att man ska ha rätt att begära det.

  4. Profilbild för Markus
    Markus

    Och jag viskar inte ut I etern for att andra manniskor ska lyssna till mina boner. (Kollektivt medvetande, telepati)

  5. Profilbild för Rebella undrar

    Mitt problem, om det nu är ett problem, är att det här väl borde kunna ge god utdelning helt utan någon form av gudomlig närvaro. Det gäller även alla böneformer som man skulle kunna kalla för meditationer, jesuiternas ignatianska övningar etc.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det är en helt given och rimlig invändning. Frågan är väl just om det är ett problem.

      1. Profilbild för Rebella undrar

        Vad tycker du själv? Det känns som ganska upplagt för självbedrägeri tycker jag. Därav följer förstås inte att det automatiskt självbedras.

        1. Profilbild för Tomas Jarvid

          Så är det nog, i alla fall om man ser en snäv syn på bönesvar som enda skälet för sin tro. För mig har det varit en skön tanke eftersom den öppnar upp för att Gud agerar på många olika plan i våra liv. Att förändras som människa är kanske egentligen ett rätt stort under?

  6. Profilbild för Simon
    Simon

    Och när vi får de små, enfaldiga, obetydliga saker vi bett om så visar det att Gud bryr sig om även småsaker. Gud älskar in i minsta detalj.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.