Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

En nära-döden-upplevelse i bibeln

Himlen är öppen över Stefanus

Himlen är öppen över Stefanus

För några år sedan orsakade neurokirurgen Eben Alexander världsrubriker genom att hävda att himlen fanns på riktigt. Han hade levt hela sitt liv med en strikt materialistisk syn på världen men så hamnade han i koma och hade en ”nära-döden-upplevelse”. När han vaknade upp igen gjorde han det med ett helt annat sätt att se på tillvaron. Han hade fått erfara det han kallar ”himlen”. En tillvaro större och bortom det vi ser.

Vägvisare till himlen

Vägvisare till himlen

Jag har läst hans andra bok ”vägvisare till himlen” där han återger de berättelser andra som känt igen sig i hans egen berättelse berättat för honom i tro att han kunde förstå dem.

Det är en mycket intressant bok. Ibland lite utmanande för mig som kristen men som jag förstår det är det mesta han skriver ganska lätt att förena med kristen tro. Det är hur som helst väl dokumenterat att mängder av människor haft nära-dödenupplevelser eller andra erfarenheter av att stå inför en djupare verklighet.

Jag har funderat en del och kommit att tänka på en del bibelställen som är intressanta i sammanhanget. Framförallt tänker jag på vad som kan tolkas som en nära-dödenupplevelse i nya testamentet:

När de hörde detta blev de så ursinniga på Stefanos att de skar tänder.  Men fylld av helig ande riktade han blicken mot himlen och såg Guds härlighet och Jesus som stod på Guds högra sida, och han sade: ”Jag ser himlen öppen och Människosonen stå på Guds högra sida.”  Då ropade de högt och höll för öronen, och alla störtade sig över honom på en gång  och släpade ut honom ur staden för att stena honom. Vittnena lade sina mantlar framför fötterna på en ung man som hette Saul.  Så stenade de Stefanos, som åkallade Herren och sade: ”Herre Jesus, ta emot min ande.” Apg 7:54-59

Det är diakonen Stefanos som är i dödsfara efter att ha vittnat om Jesu uppståndelse som ser himlen öppen innan han blir dödad.

Jag tänker också på andra tillfällen då ”himlen är öppen”. Som när Paulus möter Jesus på vägen till Damaskus, eller i den här märkliga passagen från 2 Kor 12:

Jag vet en man som lever i Kristus och som för fjorton år sedan – om det nu var med kroppen eller utan den vet jag inte, men Gud vet det – han blev i alla fall uppryckt till den tredje himlen.  Och jag vet att den mannen – om med kroppen eller utan, det vet bara Gud –  blev uppryckt till paradiset och fick höra ord som ingen människa kan eller får uttala. Den mannen vill jag skryta med; med mig själv vill jag inte skryta, bara med min svaghet. (2 kor 12:2-5)

Här finns ganska stora likheter med de berättelser Eben Alexander delar. Som jag förstått det så skriver Paulus, trots att han låtsas motsatsen, nog ändå om sig själv fast han försöker låta bli att skryta med sina erfarenheter.

Andliga erfarenheter förekommer visst oftare än man anar och hos de mest skilda människor. Och det finns förstås mönster i upplevelserna, de liknar varandra. Som teolog får man helt enkelt ta det som ett fakta men också påminna om att hur vi sedan tolkar våra upplevelser beror mycket på vår världsbild i stort.

Vad tänker du om nära-dödenupplevelser och andra liknande fenomen? Skriv en kommentar!

Kommentarer

14 svar till ”En nära-döden-upplevelse i bibeln”

  1. Profilbild för Maggan Söderman
    Maggan Söderman

    Jag har diabetes och har ca 7-8 gånger under en tidsrymd av ca 25 år haft utomkroppsliga upplevelser. Dessa inträffade innan man började prata om ”sånt” på 1980-talet. Varje gång var jag snett ovanför min kropp kanske 5-10-20 meter. Såg vad som försiggick när mina kära försökte få i mig något sött och sakta drogs jag närmare och närmare tills jag var på plats igen och såg ut på världen genom mina ögon. Upplevelserna har stärkt min tro att vi inte behöver kroppen, utan att den är en slags förpackning medan innehållet är det som består. Innan trodde jag att döden var slutet på tillvaron. Inget att vara rädd för,allt blir bra…

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Tack för att du delar med dig av din berättelse Maggan!

  2. Profilbild för Pelle
    Pelle

    Se upp med den där Eben Alexander! Han är betald av Teosofiska sällskapet och utger sig bara för att vara Kristen. Han har regelbundna möten o föredrag, och undervisar hos Teosofiska sällskapet i USA. Man kan faktiskt söka upp det på internet, men folk gör aldrig backgroundresearch så han har inte ens btytt sig om att dölja sin bakgrund! Teosofiska sällskapet håller Lucifer som Gud och läs o Blavatsky så kan Ni lägga ihop pusslet själva… Idag tror man knappt sina ögon när rena satanisterna får sin röst hörd i kyrkan, absolut makalöst!!!

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Precis som du är jag skeptisk mot teosofin och möjligen kan man läsa ut av det Alexander skriver att han är påverkad av dem. I min bloggpost står han mest som exempel på näradödenupplevelser som ju många haft. De upplevelserna måste ju också vi kristna hitta ett sätt att förhålla oss till.

    2. Profilbild för Maria
      Maria

      Det är när en människa fördömer andra människors tro eller livsåskådning på det sätt du verkar göra som gör att jag har svårt att ta till mig kristendomen. Teosofin är, såvitt jag förstått, öppen för var och ens eget sätt att förhålla sig till det gudomliga såväl i detta liv som i det som kommer efter. Vem är du att döma det? Hälsar Maria

      1. Profilbild för Maria
        Maria

        Min kommentar var ställd till Pelle i Göteborg.

      2. Profilbild för Pelle
        Pelle

        Tyvärr så måste jag göra Dig besviken Maria om Du tror att det finns många vägar till Himlen. Det finns bara en: Jesus Kristus! Ingen kommer till Fadern utan mig säger Jesus. Antingen tror man det eller så är man inte Kristen. Om sedan den vägen går här eller efter livet vet bara Gud, men till det Eviga Livet så leder Jesus alla som vill! Det är inta att fördöma någon att säga att det finns villovägar. Är det inte tvärtom ärligt att se till så folk inte blir fördömda av dessa villolärare? Teosof sällskapet är bland det värsta Du kan beblanda Dig med!!

  3. Profilbild för Pelle
    Pelle

    Fint att Du kommenterar mina kommentarer! Det som dock är väldigt problematiskt, det är att om man hänvisar till Alexander Eben som på denna Bloggen så bekräftar man hans teser och är med och sprider hans irrläror. Teosoferna är rätt otäcka när man ser vad dom står för och vilka extrema villoläror som dom sprider. Läs gärna True Life In God istället! Där kan man läsa om Vassula Ryden och hennes fantastiska liv! Det finns en svensk sida med som har tlig.se som adress. Där ser man klart att Jesus talar till Vassula och oss alla. Det är inte heller något där som går i kontrast mot Bibeln eller Kyrkan. Läs gärna True Life In God och Faustinas Divine Mercy. Uppbyggande sanningar från den Rena Källan Kristus själv! Människor idag söker mycket, men söker inte alltid på rätt ställe… I grumliga vatten hittas aldrig en ren källa… Och likaså så har aldrig en ren källa sitt ursprung från grumligt vatten… Allt Gott! Pelle

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Tack för tipset Pelle!

      1. Profilbild för Pelle
        Pelle

        Gud välsigne Dig Tomas och ditt Prästämbete! Allt Gott önskas!

        Varma sommarhälsningar från Pelle i Gbg

  4. Profilbild för Christer Brodén

    En enda gång, snart 50 år sedan, har jag haft en sådan upplevelse. Jag kunde dock aldrig bestämma mig för om det var en märklig och klar dröm eller verklighet. Jag var dock helt och klart medveten under den korta tiden. Förloppet var ”klassiskt”, en våldsam vibration, en rörelse framåt ut över sängkanten, en troligen kort medvetslöshet, och så på plats under taket, där jag roterade då jag vaknade. Rotationen kunde jag häva, men det var natt och mörkt. Jag kunde inte se mycket.

    Jag vågade inte utföra några undersökningar. Jag spekulerade om jag gick i sömnen. Var rädd jag skulle trilla ut från femte våningen, låsa ut mig i trappan o.s.v. Tyckte det var säkrast att ta mig ner i sängen där i mörkret. Det följdes av en troligen kort medvetslöshet innan jag vaknade med ett våldsamt ryck, då hela kroppen spratt upp någon decimeter från liggande läge. Häftig hjärtklappning.

    Något senare när jag skulle somna om började kroppen åter vibrera, men utträdet fullföljdes inte. Sedan har jag aldrig varit med om något sådant. Men givetvis har minnet av upplevelsen hållit igång intresset för sådana saker. Jag är nyfiken på andras upplevelser.

    Jag kom inte till nästa stadium i det som dr. R. Moody senare beskrev i sina böcker. En tunnel, som öppnas i det som egyptierna kallade Sävhavet, där deras döda samlades för att möta förfädernas andar. Den mytologin hade jag aldrig hört talas om då. Däremot var tibetansk buddism lite inne då i debatten, så jag var inte helt obekant med idéerna. Om det var en dröm, så kan det ha varit bakgrund/orsak till den.

    Jag är hela tiden halvskeptisk och halvtroende.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Intressant att ta del av din berättelse Christer. Själv har jag inte mycket till mystik erfarenhet över huvud taget men det går rätt bra ändå.

      1. Profilbild för Christer Brodén

        Alldeles säkert. Det är nog det vardagliga livet man inte klarar sig utan (eller dör utav).

  5. Profilbild för Per Oddvar Finsdahl
    Per Oddvar Finsdahl

    Jag tror att de aller flesta nära döden-upplecelser är ifrån satan. Jag vil inte se sådana videoer, jag tror att de är farliga. Jag gissar att de flesta som har varit med om dem säger att no problem, där i himlen var det lungt och skönt, och Gud älskar dig just precis som du är, ATT DU INTE BEHÖVER OMVÄNDA DIG? HAR DU NOGONSIN HÖRT NOGON SÄGA EFTER EN NÄRA DÖDEN- UPPLEVELSE ATT MAN BEHÖVER OMVÄNDA SIG? Knappast. Men satan bedragar folk för han vil att flest muligt skall til helvete. Jag kommentarer många av dessa upplevelsen utan att ha sett dem, bl a.: ”Really? Read Matthew 7:12-27 and Romans how to be saved and reach heaven. Where shall you spend eternity, in heaven or hell? REPENT. ”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.