Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Gissa bilden del XLVI

Vad föreställer bilden?

Vad föreställer bilden?

Det har redan gått ett bra tag sedan förra bildgåtan. Den såg ut som ovan och jag var helt säker på att det här var en av de allra svåraste bilderna jag haft. Men så verkar det inte varit. Det kom snabbt många rätta svar. Äras bör Rosa, Thorsten, Rebells (tror jag kunde?) och Simon.

I Daniels bok kapitel 5 står det om kung Belshassar som ställer till ett stort gästabud för att fira sina segrar. För att verkligen uttrycka sin makt tar de de heliga kärlen i silver och guld från det plundrade templet i Jerusalem för att äta och dricka ur.

Plötsligt ser de en hand som skriver på väggen (med eldskrift enligt bilden ovan), några ord på hebreiska som ingen närvarande kunde läsa men de blev förstås mycket rädda allihop.

Tills slut blir Daniel tillkallad och han tyder ut orden: ”Mene mene tekel u-farsin”, vilket han översatte med ”Gud har räknat ditt rikes dagar och gjort slut på det. Du är vägd på en våg och befunnen för lätt.  Ditt rike har delats och givits åt meder och perser.” Det var alltså en dom över en dålig regent. Samma natt mördades Belshassar och en annan blev kung i hans ställe.

Samma motiv.

Samma motiv.

Det är mäktiga ord det där om att vara vägd på våg och funnen för lätt. Till innehållet kanske berättelsen påminner om Jesu liknelse om mannen som hade så stor skörd att han planerade för enorma nya lador men så dog han samma natt. Det är bra att minnas att vi ändå förblir människor även om vi samlar på oss makt och egendomar. Liv och död rår vi inte över.

Här är nästa bildgåta, nummer 46! Den här tror jag är riktigt svår men jag tror jag själv vet vad den föreställer i alla fall så vi kör. Vad är det som händer här?

En riktigt lurig bild. Tror jag. Vad tror du den föreställer?

En riktigt lurig bild. Tror jag. Vad tror du den föreställer?

 

Kommentarer

6 svar till ”Gissa bilden del XLVI”

  1. Profilbild för Rosa
    Rosa

    Jag gissar på Kain och Abel som ger sina gåvor till Gud.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Tack för ditt svar Rosa!

  2. Profilbild för Rebella undrar

    Apropå förra: The writing on the wall är nog mer känt som språkligt uttryck på engelska än motsvarigheten på svenska. Jag lärde mig det i en låttext. Måste ha hört det på svenska först och associerade till Bibeln men hela sammanhanget hittade jag nog inte förrän det fanns ett wikipedia som kunde berätta.

    Aktuella bilden vet jag inte. Rosa kan ha rätt. Snubben till höger har iaf schyssta tofflor.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Snygga tofflor är det 🙂

      Angående eldskriften så har jag inte heller tänkt på att det är det det engelska uttrycket syftar på. Det var roligt att du uppmärksammade mig på det.

  3. Profilbild för Caroline
    Caroline

    Det är när Kain och Abel ger sina gåvor till Gud, Då Gud bara kollar på Abels gåva, men inte på Kains.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Tack för ditt svar Caroline och välkommen till Vandra Vägen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.