Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Vad gör himlen till himlen?

 

Planritning för "sovjeternas palats", en av många drömmar som fallit om ett himmelrike utan Gud.

Planritning för ”sovjeternas palats”, en av många drömmar som fallit om ett himmelrike utan Gud.

Det är som jag förstått det ganska vanligt att människor tror på ett liv efter döden utan att för den sakens skull nödvändigtvis ha en tro på någon gud. Man kan förstås ha olika föreställningar om himlen och det hänger säkert ihop med en massa saker (läs gärna om ”panteism, naturalism och en kristen världsbild” också). Jag tänkte i all fall idag kort skriva varför det med bibliska glasögon på är omöjligt att tänka så.

I bibeln är Gud inte ensam i himlen. Där finns myriader av änglar och annat i ett väldigt hov runt Gud men på något sätt är det ändå så att ”Gud” och ”himlen” är synonymer. Himlen är helt enkelt Guds rike. Det finns en himmel för att Gud finns där.

Man kan se detta i matteusevangeliet. I andra evangelier talar Jesus om ”Guds rike” men Matteus använder istället termen ”himmelriket”. Med det menar han precis samma sak. Det är bara det att Matteus förmodligen var en from jude som gärna gjorde en omskrivning för att slippa tala använda Guds namn.

När vi med våra nutida föreställningar läser en bibeltext och ser ordet ”himlen” så går tankarna väldigt fort till ett något luddigare liv efter döden med harpor och moln. Det vi borde öva oss i är att bromsa upp och testa att byta ut ”himlen” mot ”Gud” och se om betydelsen på bibeltexten förändras och blir tydligare.

Så. Nu övar vi alla på det från och med nu.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.