Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Världens ände ligger i andra änden

 

Spelar med andra änden. Ändan. Äh, ni fattar.

Spelar med andra änden. Ändan. Äh, ni fattar.

På kursen jag var på nyligen så fick jag även lyssna på Mikael Winninge från svenska bibelsällskapet. Han berättade bland annat att nya testamentets författare använder ironi när de skriver om ”världens ände” eller ”världens yttersta gräns” eller så. Ofta menar de nämligen Rom.

Rom var ju i de flesta människors perspektiv snarare världens centrum. Det var dessutom helt garanterat så människorna i själva Rom såg på saken. Frågan är om de ens hör Men för de första kristna blev perspektivet att det var i Jerusalem som världshistoriens största händelse skett och därifrån måste nyheten spridas ut till stackarna långt bort som inget hört.

Jag har flera gånger talat i liknande termer och sagt att ”till slut så nådde budskapet ända upp hit till oss uppe i världens ände”. Jag tycker att det är ett roligt och kanske nyttigt sätt att vända på perspektiven. Vi är nog rätt lika de där romarna i att övervärdera det som händer här hos oss (man skulle lika gärna kunna hävda motsatsen, att vi är väldigt upptagna av det som händer i kändisars liv och så, men det får vi ta en annan gång). Jag har en äldre släkting som nog tycker det mesta som händer utanför hennes by är rätt ointressant. Och ser man till sig själv så är det lätt att övervärdera sin betydelse.
Men världen snurrar inte kring mig, eller dig, eller ens någon av oss. Bara Gud är i centrum. En dag kommer allt snurra på utan mig.
Det vore spännande om du vill skriva en rad med vad du tänker om det här. Själv tänker jag att det kan finnas en del tröst att hämta i det. I alla fall för oss som är alldeles för oroliga över hur vi framstår i andras ögon.
”Nej, de tänker nog inte så eller så. De tänker nog inte alls på vad jag gjorde. De har mycket annat att tänka på så de gör nog det istället”.

Vad tänker du?

Kommentarer

7 svar till ”Världens ände ligger i andra änden”

  1. Profilbild för Lena P

    Jag har nog aldrig tänkt att det här är centrum för någonting överhuvudtaget. Har väl i så fall alltid känt att saker och ting hela tiden händer någon annanstans.

    Men centrum finns där Gud finns. Och Gud finns överallt. Han finns mitt i mig och jag finns mitt i honom. Så faktum är att centrum finns överallt.

  2. Profilbild för Lena P

    Och så är det kanske så att världens ände ligger hos dem som inte har någon tro.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det var ett tänkvärt perspektiv!

  3. Profilbild för Rosa
    Rosa

    Det där att man en gång är borta och världen snurrar vidare är svårt att ta till sig…Eller att inte alla står och tittar på och dömer ut en när man tex står och prövar kläder är också svårt att att ta till mig….Detta behöver jag nog ta till mig i mitt hjärta…

  4. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Stämmer, jag oroar mig alldeles för mycket över vad andra tänker om. När jag bad en kollega om ursäkt för att jag varit lite butter en morgon och kort i mina svar – då sade han att han inte hade märkt något. Ganska typiskt, tror jag.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det känner jag igen mig i.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.