Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Ljuger du mer än Jan Guillou?

Krigspropaganda. Hur mycket är det ok att överdriva i sådan? Hur nödvändigt är det?

Krigspropaganda. Hur mycket är det ok att överdriva i sådan? Hur nödvändigt är det?

I samma avsnitt av 60 minuter som jag skrev om igår fick jag också höra ett citat av Jan Guillou:

”Man ska bara ljuga om man måste” (Jan Guillou)

Och det är faktiskt en väldigt intressant utsaga. Vid första anblicken ser det kanske rätt slappt ut. När det gäller moraliska frågor är det lätt hänt att vi imponeras av den som sätter ribban högst. I praktiken är det dock bara en som Jesus som kan klara att stå bakom något sådant som ”Älska din nästa som dig själv”. För oss vanliga syndare så gäller att ”snacka går ju” men vad hjälper det att orden är vackra när vi inte kan leva upp till dem? Jämför valfri skribent i media eller nån politisk ideolog som gärna strör vackra tankar omkring som om hur saker borde göras.

Om man å andra sidan tar Guillous föga poetiska ord på allvar så inser man ändå att vi faktiskt inte ens brukar leva upp till det. Vi ljuger bra mycket mer än vi måste. Det är lätt att värja sig mot en absolut utsaga som ”du ska inte ljuga nånsin” med att hävda att ibland måste man men de där gångerna man måste tenderar att bli så många att regeln sätts ur spel. Eller vad säger du?

Kommentarer

4 svar till ”Ljuger du mer än Jan Guillou?”

  1. Profilbild för Torsten Lundborg
    Torsten Lundborg

    Det är inte lätt att vara människa med alla krav som ställs från alla håll. Då känns det tryggt att Jesus älskar oss trots allt.

  2. Profilbild för Lena P

    Jag håller inte riktigt med dig där. Jag ljuger ytterst, ytterst sällan, och då är det i så fall en vit lögn. Däremot måste man inte alltid berätta hela sanningen, men det är inte samma sak som att ljuga.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Man kan vända och vrida på det där. Jag tror egentligen inte att jag ljuger vare sig ofta eller gärna heller och då kanske det här helt enkelt inte är till för oss? Eller så ljuger jag mycket för mig själv istället, i så fall borde jag göra det så lite som möjligt tror jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.