Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Gissa bilden del 50!

bild (23)

Häpnadsväckande nog är det nu den femtionde bildgåtan här på Vandra Vägen. Jag har fått in några svar på nummer 49 (tack Torsten och Rosa). Den är lite extra lurig eftersom det finns två bibeltexter som är rätt lika varandra.Den ena är från Johannesevangeliets kapitel 12:

Sex dagar före påsken kom Jesus till Betania, där Lasaros bodde, han som Jesus hade uppväckt från de döda. Man ordnade där en måltid för honom; Marta passade upp, och Lasaros var en av dem som låg till bords med honom. Maria tog då en hel flaska dyrbar äkta nardusbalsam och smorde Jesu fötter och torkade dem sedan med sitt hår, och huset fylldes av doften från denna balsam. Men Judas Iskariot, en av lärjungarna, den som skulle förråda honom, sade: ”Varför sålde man inte oljan för trehundra denarer och gav till de fattiga?” Detta sade han inte för att han brydde sig om de fattiga utan för att han var en tjuv; han hade hand om kassan och tog av det som lades dit. Men Jesus sade: ”Låt henne vara, hon har sparat sin balsam till min begravningsdag. De fattiga har ni alltid bland er, men mig har ni inte alltid.”

Det andra bibelstället finns i Lukasevangeliets sjunde kapitel:

”En av fariseerna bjöd hem honom på en måltid, och han gick dit och tog plats vid bordet.Nu fanns det en kvinna i staden som var en synderska. När hon fick veta att han låg till bords i fariséns hus kom hon dit med en flaska balsam och ställde sig bakom honom vid hans fötter och grät. Hon vätte hans fötter med sina tårar och torkade dem med sitt hår, och hon kysste hans fötter och smorde dem med sin balsam. Farisén som hade bjudit honom såg det och sade för sig själv: ”Om den mannen vore profet skulle han veta vad det är för sorts kvinna som rör vid honom, en synderska.” Då sade Jesus till honom: ”Simon, jag har något att säga dig.” – ”Säg det, mästare”, sade han. ”Två män stod i skuld hos en penningutlånare. Den ene var skyldig femhundra denarer, den andre femtio. När de inte kunde betala efterskänkte han skulden för dem båda. Vilken av dem kommer att älska honom mest?” Simon svarade: ”Den som fick mest efterskänkt, skulle jag tro.” – ”Du har rätt”, sade Jesus.

 

Det luriga här är att det är en tolkningsfråga vilken av texterna bilden syftar på. Jag skulle själv tro att det är Lukas 7 eftersom de sitter vid ett bord och äter. Den sure intill är i så fall farisén Simon. Men det skulle också kunna vara så att det är Judas Iskariot och att det är från Johannes 12. Jag får ge rätt för båda svaren.

Det är i sig intressant att berättelserna är så lika. Har de blandats ihop på något sätt när de gått från mun till mun innan de skrevs ner?

Nu är det då alltså….(trumvirvel) dags för den femtionde bildgåtan! Jag tror den kan vara lurig för många fast det är en berömd bibeltext som avbildas. Titta, gissa, skriv ditt svar nedan eller klottra det i din busskur (jag tar tillbaka det där. Vandra Vägen tar förstås bestämt avstånd från klotter och sånt). Extra mycket ära tillkommer den som klarar av gåtor med jämna nummer förstås. Så. Här är den. Shoot!

Vad föreställer bilden?

Vad föreställer bilden?

Kommentarer

6 svar till ”Gissa bilden del 50!”

  1. Profilbild för Annika Lindman
    Annika Lindman

    Mose vid den brinnande busken.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Tack för ditt svar och välkommen till Vandra Vägen Annika!

  2. Profilbild för Rosa
    Rosa

    Jag tror det är Moses och den brinnande busken. 🙂
    Hoppas det blir 50 lärorika bilder till. 🙂

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Tack för ditt svar Rosa!

  3. Profilbild för Simon
    Simon

    Ser ut som en serietagning, med 2 Mos 3:5 som sticker fram i kanten, och fortsättningen i mitten (även om bibeltexten använder ordet ”skylde” sitt ansikte).

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Tack för ditt svar Simon!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.