Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Vad gör Gud i Ruts bok?

15 RUTH GLEANING

Det är länge sedan jag lade ut någon predikan på Vandra Vägen. Mest för att jag helst vill kunna lägga ut dem med ljus då och det jobbar jag (långsamt) på. I går så sägs det att jag höll en rätt bra predikan och dessutom är det en utläggning om en hel bibelbok, Ruts bok, så jag tänkte dela den här och se vad du tycker. Bilderna föreställer alla motiv ut Ruts bok.

Predikan i Grimsås kyrka, 20e efter trefaldighet 2015

Ruts bok är en väldigt märklig bok i bibeln. Det är en kort liten bok om en vanlig kvinna för kanske 3000 år sen. Det finns visserligen några till bibelböcker som handlar om kvinnor men de är då drottningar och sånt. Rut är en fattig änka, som inte ens är från Guds folk Israel utan Moabitiska. Den är också konstig för att den innehåller en del familjejuridik från 3000 år en i en annan kultur men allra konstigast är kanske att Gud nästan inte nämns alls. Och att det finns kopplingar till supermodern nätverksforskning. Det är helt enkelt en spännande bok att fundera på.

Har ni kläm på handlingen?

Rut är en ung änka i grannlandet Moab. Bibeln är färgblind, det står aldrig något om vilken hudfärg någon har men det kompenserar man med att hålla järnkoll på vilka folk man tillhör. Man levde rätt nära varandra men i ett stamsamhälle så var man skeptisk mot främlingar.

Rut och Noomi.

Rut och Noomi.

Ruts gamla svärmor Noomi är också änka och kommer däremot från Israel.  Nu har de en besvärlig situation eftersom de båda är ensamstående och det innebär ekonomisk otrygghet, särskilt för Noomi som är gammal och det inte finns äldreboenden och så. Därför vill hon hem till sitt folk men det är långt att gå. Rut och Noomi tycker mycket om varandra och Rut vill följa med Noomi och ta hand om henne. Noomi säger att det vore att ställa till det för Rut, det vore bäst för henne att söka upp sin släkt och se om de kan hjälpa henne bli omgift, att fara till ett främmande land är otryggt. Vem vet hur de behandlar främlingar där? Rut vägrar släppa iväg Noomi själv. Hon kräver att få följa med och ta hand om Noomi.

De kommer till Betlehemstrakten och där möter de kvinnor som känner igen Noomi från hennes ungdom: ”När de kom fram blev det stor uppståndelse i staden. ”Det är ju Noomi”, ropade kvinnorna. 20”Kalla mig inte Noomi, den ljuva”, sade hon, ”kalla mig Mara, den bittra, ty den Väldige har gjort livet bittert för mig! 21Rik drog jag bort, men tomhänt har Herren låtit mig komma tillbaka.” Noomi är förbittrad över hur det gått för henne i livet men glad att ändå ha Rut.

Rut ber att få samla sädeskorn vid en åker i närheten för att ha något lite mat och vår bibeltext handlar om det. Boas är väldigt vänlig mot henne och säger att hon kan stanna där hela skördetiden och plocka säd åt sig själv och han ska se till att ingen är ovänlig mot henne. Hon blir väldigt glad och förvånad att han är så god mot henne men han säger att han är släkt med Noomis make Elimelek och han har hört ryktas om hur god Rut varit mot Noomi och tagit hand om henne. Därför tar han dem under sitt beskydd.

Noomi blir lättad att de hamnat hos Boas och ger Rut råd om hur hon ska kunna be om att få bli gift med Boas. Det är här det blir rätt konstigt med gamla seder, det ser rätt mycket ut i bibeltexten som att hon försöker förföra honom men det är inte så lätt att begripa vad de håller på med egentligen. Det slutar i alla fall med att Boas tar på sig rollen som ”Goel” eller beskyddare av Rut och Noomi. Den som ser till dem och ser efter att de har det bra. Det var ju så bekymmersamt för både Rut och Noomi men nu har de plötsligt en framtid igen. Boas gifter sig med Rut och hon föder en son och det står:

Noomi tog pojken i sin famn, och det blev hon som vårdade honom. 17Grannkvinnorna gav honom namn och sade: ”Noomi har fått en son!” De kallade honom Oved, och han blev far till Jishaj, Davids far.

Rut kom alltså att bli en del av Guds folk, dessutom blev hon gammelfarmor till kung David.

Det var ju det där med att Gud knappt finns med i boken men det tror jag faktiskt bara är på ytan. Ruts bok handlar på något sätt om hur Gud hjälper människor så att det blir något gott ur det som set hopplöst ut. Rut och Noomi hade inget och plötsligt hade de det väldigt bra. Saker samverkade till det. Och de var själva med genom att hjälpa varandra. Det var modigt och osjälviskt av Rut att följa Noomi hem, och generöst och rättrådigt av Boas att ta sig an henne. Och så finns det underförstått att dessa goda gärningar som människor gör mot varandra leder till en okänd mängd gott i framtiden. Kung David kommer ju med där, han som står för en guldålder för hela folket.

Det finns en modern forskningsgren som heter ”nätverksteori” eller något sådant. Då handlar det inte om datorer i första hand utan om oss människor och hur vi hänger ihop med varandra. Vi har en krets människor omkring oss som vi känner på olika sätt, familjen, släkt vänner och bortom det så finns deras vänner och bekanta och sen deras vänner och så vidare. Man har kunnat se att på 6-7 steg hänger vi ihop med varje annan person i hela världen. Vi kanske tror att vi är individer som styr våra egna liv på egen hand men i själva verket är det som vi i kyrkan alltid hävdat, att vi alla hänger ihop.  Och man har kunnat hitta samma sak som vi sett med Rut. Att vi påverkar varandra oerhört mycket hela tiden.

Om någon är sjuk så smittar det ju av sig vidare i nätverket och skvaller rör sig ju vidare på samma sätt, men det gör faktiskt också hat och vänlighet och osjälviska handlingar. De säger att till och med sånt som fetma och alkoholism kan ”smitta” genom att det framstår som det normala i ens egen omgivning.

Och det smittar längre än man kan ana,  I TRE LED, till vänners vänners vänner. Det innebär så märkliga saker som att jag kanske är på dåligt humör för att någon jag inte ens känner, en av mina vänners vänner har blivit drabbad av något jobbigt och beklagat sig för min vän som själv blivit upprörd och sen har jag känt av det när vi träffats och blivit sur själv fast jag inte ens vet varför. Väldigt märkligt va? Åt andar hållet betyder det att det JAG gör faktiskt påverkar andra mer än jag tror. Vi ska sjunga ”ett vänligt ord kan göra under” och då är det faktiskt sant. Är vi vänliga mot någon så blir de glada och för det vidare, och det förs kanske vidare ett led till.

Konstig bild av skörden i Ruts bok.

Konstig bild av skörden i Ruts bok.

Som kristen ser jag framför mig hur Gud har skapat världen och oss människor som ett stort brusande hav av relationer där vi hör ihop allihop. Och Gud kanske styr på osynliga vis genom att ge en liten knuff här och där. Hjälpa Rut att våga stanna kvar hos Noomi och så sätter det igång en lång kedja av goda saker. Eller kanske med oss själva rentav. Så att Gud handlar genom oss. När vi väljer att göra något som är lite av en uppoffring för andra så et vi aldrig vad för gott som kan komma ur det, och vi kanske är med i Guds stora arbete med att hjälpa oss alla på bättre vägar.

Vi är nu hela tiden på väldigt klassisk kristen mark. Gud är den som uppehåller världen och det goda hela tiden. Vår uppgift som kristna är att vända oss till Gud och låta honom ta hand om oss, hjälpa oss med det vi har svårigheter med. Och Jesus säger att ett träd som dricker vatten från de underjordiska källorna kommer att bära frukt av sig själv. Det goda vi får det sprider vi. Må det alltmer vara goda saker vi sprider.

Kanske finns det något av det här i Jesu ord när hans familj söker efter honom. ”Genom min himmelske Fader hör jag ihop med er allihop, vi dricker och lever av samma källa”. Rut blir ju en del av Israels folk genom sina släktingar och Guds rike är också sådant. Gud vill hela tiden ha med fler. Gud vill sprida sitt goda till alla.

Vi är varandras familj. På hela jorden egentligen. I Kristi kropp naturligtvis. Vi samlas ju idag vid samma nattvardsbord. Hur vi är mot varandra angår oss alla.

 

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.