Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Hur Gud handlar i världen

 

Vem påverkar vem mest? Handlar Gud genom hur människor påverkar varandra?

Vem påverkar vem mest? Handlar Gud genom hur människor påverkar varandra?

Det här går delvis i det jag skrev igår om ”Vad gör Gud i Ruts bok” och de kopplingar till nätverskvetenskap jag talade om i den predikan. Häng med, det här är en sån där stund då trådar knyts ihop från gamla fina bloggposter.

I min predikan i söndags fick jag alltså tillfälle att återvända till det jag skrivit om då jag läste boken ”connected” (som jag också bloggade om under ”nätverket och frälsningen”). Jag har också kommit att tänka på något annat jag skrev om för ganska länge sedan.

I bloggposten ”Gud talar i min hjärna” skrev jag om olika sätt att utifrån en naturvetenskapligt präglad världsbild ändå fundera på vilka möjligheter Gud har att påverka händelseförlopp genom sådant som ser slumpartat ut.

Utifrån fysiken har jag förstått att på en mycket grundläggande partikel och strålningsnivå så ter sig materia och energi väldigt kaotiskt. Man skulle kunna tänka sig att Gud handlar genom att göra väldigt små förskjutningar i kaoset som i slutänden kan få stora konsekvenser på mer synliga nivåer. Om vi tänker oss att Gud har möjlighet att förutse precis vad en sådan liten, icke för oss spårbar, manipulation skulle få för konsekvenser så har Gud möjlighet att verka även inom fysiken som vi känner den.

Jag fick samma tanke när jag läste om hjärnan. Hjärnan är också ett svåröverblickat virrvarr av signaler som skickas hit och dit. Av allt som försiggår i hjärnan är det en bråkdel som når vår medvetna nivå i form av tankar eller medvetna sinnesförnimmelser. Elektriska signaler stoppas på vägen eller förstärks av andra så att de till slut kan nå vårt medvetande. I bloggposten om hur Gud kan tala till oss spekulerade jag i att det skulle kunna vara så att Gud med mycket små förstärkningar av signaler kan se till att tankar ”går fram” till oss vid rätt tillfälle. Återigen är det då omöjligt att se en yttre agent mitt i allt kaos i hjärnans elcentraler.

Slutligen då detta som jag skrivit om utifrån nätverkstänkande. Mänskliga nätverk kan också beskrivas som extremt komplexa system där vi hela tiden påverkar varandra på olika sätt. Vi smittas av glädje och ilska, av slarv och osjälviskhet. Hela tiden är mänskligheten som ett böljande hav av påverkan oss emellan. På samma sätt som i mina två andra punkter kan vi mycket väl tänka oss att Gud kan handla fördolt i förlopp i den mänskliga historien genom att ytterst diskret förstärka eller försvaga något steg i den mänskliga interaktionen. Till exempel låta en tanke få spridning snabbt i stora grupper.

Jag vet inte riktigt hur hållbart det här är eller riktigt vilka slutsatser man ska dra om det ligger något i att Gud handlar i atomkärnorna, hjärnornas virrvarr eller i folkvimlet. Jag tycker bara det är en väldigt fascinerade tanke. Och i alla fall så långt jag kan se nu så rimmar den bra med kristen teologi om att Gud är verksam och engagerad i sin skapelse och i vår historia och talar och leder människor på olika sätt.

Vad tänker du? Skriv en kommentar!

Kommentarer

18 svar till ”Hur Gud handlar i världen”

  1. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Det här låter som ett mycket rimligt sätt att beskriva Guds varsamma ingripande och styrande i sin egen skapelse. I första hand jobbar Han med naturlagarna, bara i helt avgörande undantag mot dem eller, mera precis, ortogonalt till dem.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Ortogonalt var ett nytt ord för mig. Det får jag slå upp 🙂

      1. Profilbild för Thorsten Schütte
        Thorsten Schütte

        Ortogonalt betyder ”i rätt vinkel”, teologiskt väl närmast Karl Barths ”senkrecht von oben”.

        1. Profilbild för Tomas Jarvid

          Jag kollade wikipedia och förstod att det var så du menade. Ska börja slänga mig med det ordet tror jag 😉

          1. Profilbild för Kerstin Hedberg
            Kerstin Hedberg

            Behövs inte…Det är nog invecklat ändå…MEN intressant.

          2. Profilbild för Tomas Jarvid

            Hej Kerstin! Kul att du läser bloggen!

  2. Profilbild för Markus
    Markus

    Hur forklarar vi att Gud handlar med grymmhet? Maste vi tycka om Honom for det?

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Som kristen så tror jag inte Gud är orsak till det onda som sker. Där har nog muslimerna svårare att få ihop det.

  3. Profilbild för Markus
    Markus

    ISIS filmar och skar halsen utav manniskor med knivar. USA spranger familjer och barn I bitar med bomber. ISIS ar inte grymmare an amerikanska bomber och generaler.

  4. Profilbild för Markus
    Markus

    Ingenting sker utan att Gud tillater det?

    1. Profilbild för Rosa
      Rosa

      Jo det gör det för människan har ju sin fria vilja.

      När jag har varit riktigt deprimerad har jag bland annat bett böner som inte var Gud till behag.
      Då hörde jag Gud bli riktigt arg men han hindrade inte mig från att be som jag gjorde…..

      1. Profilbild för Tomas Jarvid

        Det var häftigt skrivet!

        1. Profilbild för Markus
          Markus

          Haller med. Forklarar problemet begripligt.

          1. Profilbild för Rosa
            Rosa

            markus jag vart väldigt tröstad när jag hittade Elias i bibeln. Han och jag hade samma sorts böner. Jag tror Gud vart förtivlatarg på hans böner med…

            Och har du läst om hur Gud reagerade på Davids förhållande med Batseba?

    2. Profilbild för Tomas Jarvid

      På något sätt kan man alltid hålla Gud ansvarig förstås. Fast man få tro att det ändå är mycket värt att vi får leva med en del fri vilja och en värld som inte är helt förutbestämd.

  5. Profilbild för Christer Brodén

    Mina tankar om detta har jag skrivit detta om. Gud är en god spegel, världen är en spegelbild, och vi är betraktarna. Och hur ser vi ut? Skyll på spegeln! Den berättar sanningen!

    https://christerbroden.wordpress.com/2014/01/23/vem-gjorde-vad/

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Jag ska ta en titt på din blogg Christer!

      1. Profilbild för Christer Brodén

        Den behöver nog kritiska och frågande kommentarer, för jag är ju inte riktigt säker på någonting, allra minst vad jag själv egentligen tror på. Panteist kanske?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.