Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

9 blandade tankar på söndagen

 

Tror inte det här föreställer profeten Jeremia men han kände sig nog som en narr för i regel fick han inget gehör alls för sina profetior.

Tror inte det här föreställer profeten Jeremia men han kände sig nog som en narr för i regel fick han inget gehör alls för sina profetior.

Idag är det förvisso söndag men jag tjänstgör inte utan har ledig helg. Det blir nog några sådana framöver eftersom vi väntar ett barn någon gång i de kommande veckorna och så rätt vad det blir av blir jag borta från jobbet några veckor.

Det har hänt mycket dramatiskt de sista dagarna. Tilltänkta flyktingförläggningar brinner, en högerextremist har dödat barn på en skola i Trollhättan och rättegången för mordet på Lisa Holm (som blev mördad inom området för min dåvarande församling) har inletts. Jag skulle gärna skriva något klokt om allt detta men vet inte riktigt vad. Det är så självklart att det är destruktiva krafter i farten så att det nästan är banalt att påpeka det. Samtidigt är nog ondskan i regel väldigt banal. Jag saknar ord. Herre förbarma dig.

Det är den 21a söndagen efter trefaldighet och i våra gudstjänster har texterna temat ”samhällsansvar”. Den gammaltestamentliga texten talade vi om på ett bibelstudium för ett tag sedan. Profeten Jeremia skriver till sitt folk som hamnat i exil i Babylon. ”Lev väl där och var goda grannar, deras välgång och er hör samman” är hans budskap. ”Lita på att ni inte är bortglömda av Gud där ni är.”

Det är starka ord till alla som lever i exil. Jag läser ibland en bok om exil som teologiskt motiv där författaren menar att det är något som gäller många i vår tid att man tvingats bryta upp från det trygga och välkända och har svårt att hantera det. På ett plan gäller det ironiskt nog både flyktingen som kommit hit och högerextremisten som tycker att hans välfärd är hotad och fruktar främlingarna. De kristna svaret är att vi får lita till Gud när allt svajar, inte att försöka förneka situationen vi befinner oss i.

Det där får jag skriva mer om en annan gång.

Jesus blir ställd mot väggen i dagens evangelietext; ska man betala skatt till kejsaren? Hur mycket ska man vara lojal med samhällets krav på en? Jesu svar är egentligen en motfråga, ge kejsaren det som han har rätt till och Gud det han har rätt till. Det betyder nog INTE att vi ska skilja helt på religion och politik utan snarare att vi alla måste leva med den frågan. Var går min gräns för när man ”Måste lyda Gud mer än människor”?

Övrigt som händer idag: vi ska försöka överlåta vår katt (känd från bloggen vid flera tillfällen, till exempel som inspiration till detta inlägg) till svärmor i Dalarna. Skönt men också vemodigt.

Annat som hänt i veckan: Jag har hängt i Grimsås och lärt mig mer om fotbollsklubbens och byns sammanflätade historia. Del av jobbet.

Jag har också funderat en del på det konstiga i att folk numera blir tysta och lyssnar när jag börjar säga något i grupp. Det har förstås kommit med prästvigningen. Jag minns annars att känslan tidigare i livet nästan alltid varit att jag talat utan att ”nå fram”. Konstigt hur det fungerar.

Vad gör du idag? Skriv en kommentar!

Kommentarer

2 svar till ”9 blandade tankar på söndagen”

  1. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Jag tycker det här med kejsarens bild på myntet är en av bibelns bästa texter, den visar att Jesus har humor. 🙂

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Och makalöst elegant out of the box-lösning på en lurig fälla!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.