Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Klagovisorna för nybörjare

Jeremia klagar över Jerusalems fall

Jeremia klagar över Jerusalems fall

”Ack, övergiven ligger hon,
den förr så folkrika staden.
En änka liknar hon,
hon som var främst bland folken.
Drottningen bland länder
gör nu trältjänst.” (klag 1:1)
Tittar man i gamla testamentet i en vanlig svensk bibel, mellan den tjocka bok som är uppkallad efter profeten Jeremia, och den lika tjocka som heter Hesekiel så finns där en blott fem kapitel lång ”bok”. ”Klagovisorna”.
Den står där för att man antagit att Jeremia är författaren. Jeremias profetior tillkom i tiden kring Jerusalems belägring och erövring av den babyloniska armén, och tiden när delar av folket fördes bort i exil i Babylon. Klagovisorna hör hemma i samma miljö.
Jerusalem har fallit. I dess ruiner finns omskakade människor vars liv lagts i ruiner. De saknar mat tolkar katastrofen som Guds straff för folkets synd. I fem psalmer (”akrostikondikter” -där varje ny vers börjar med en nya bokstav i alfabetet A-B-C osv) gjuter de ut sin klagan över den olycka som kommit över dem. Läget är nattsvart.
Enda undantaget finns i den mittersta av dikterna. Det är säkert ingen slum för i bibeln är texter ofta ordnade så att det viktigaste kommer i mitten, rent bokstavligt i centrum. Där glimmar det plötsligt till i några få verser av envis förtröstan på Gud, bland annat står det:
”Men Herrens nåd tar inte slut,
hans barmhärtighet upphör aldrig.
”Varje morgon är den ny –
stor är din trofasthet.
”Min andel är Herren, det vet jag,
därför hoppas jag på honom”. (Klag 3:22.24)
Det är oerhört starka dikter fulla av smärta. Det gör dem på ett sätt tidlösa. Man kan föreställa sig en mängd platser på vår jord idag där liknande klagorop förmodligen riktas mot Gud. Författaren grubblar över vad som hänt och varför, kan verkligen Gud ha straffat sitt folk såhär? Frågan om vad katastrofen gör med oss och med vår tro är väldigt närvarande:
”Du tog bort allt gott ur mitt liv,
jag glömde vad lycka var.
Jag tänkte: Nu orkar jag inte mer,
jag hoppas inte längre på Herren”. (Klag 3:17-18)
Vi talade om Klagovisorna på ett bibelstudium i församlingen nyligen och det var många som reagerade på att ”klagan” sällan ses som något gott i vårt samhälle. Klaga gör ju ingen nytta. Som jag förstår Klagovisorna så kanske det ändå är så att tron har en chans att överleva katastrofen när vi vänder oss till Gud och säger precis det hjärtat är fullt av, då finns det ändå en väg att fortsätta på. Om vi tiger och dialogen med Gud upphör så kanske det vågen tillsammans nått sitt slut? Så fungerar det ju med våra vanliga mänskliga relationer i alla fall?
Jag såg en gång en jämförelse över bibelns psalmer (psaltaren och så vidare) och mer moderna psalmböcker vad gäller innehållet i psalmtexterna. I Bibeln är en väldigt stor andel av psalmerna (minns inte hur stor) klagopsalmer men i våra psalmböcker är ”klagan” ett väldigt marginellt inslag mitt bland all trosvisshet. Är det bra att det är så? Eller är det för att vi är rädda för svärtan och hellre vill ha det mysigt på våra gudstjänster?
Hur ser du på klagan? Har du läst Klagovisorna? Gör annars det (det går fort) och skriv om din erfarenhet av boken i en kommentar!

Kommentarer

10 svar till ”Klagovisorna för nybörjare”

  1. Profilbild för Lena P

    Jag tycker om Klagovisorna! Och jag tycker verkligen att det borde tillhöra de mänskliga rättigheterna att få klaga. Idag kallas det för gnäll, och det är liksom inte tillåtet; det har blivit tabu. Men jag tänker att något av det mest läkande vi kan vara med om är att få klaga inför någon som verkligen lyssnar och tar oss på allvar. Medmänsklighet kallas det. Men det är inte många människor i dagens mobilcentrerade värld som ställer upp på det. Men Gud finns alltid där, och han lyssnar, så då får vi klaga inför Gud. Jag tror som du att det kan vara till hjälp för att behålla tron även när det stormar i livet.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det får bli en bloggpost till om detta känner jag. Inom kort.

    2. Profilbild för Christer Brodén

      Håller med Lena P, men gnäller inte om detaljer och exempel, för det är ju tabu.

  2. Profilbild för Lena P

    Vad bra! Ser fram emot den.

  3. Profilbild för Stig Walldin
    Stig Walldin

    Det är bra, att Klagovisorna finns i Bibeln. I allt sitt trots, som man ju finner en del av i Psaltaren. I det svåra vänder profeten sig åt rätt håll.
    Jämför Medeltidens, culpa beata mea (min saliga skuld). Varför var skulden salig? Jo den fick den skuldtyngde att vända sig åt rätt håll.
    Stig Walldin

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Jag minns att Thomas a Kempis skrev att det är bra för oss med motgångar i andra människors ögon eftersom vi söker oss till Gud då vi känner oss orättvist behandlade. Det går in i det här tror jag.

  4. Profilbild för Falken
    Falken

    Läser man Psaltaren så handlar en hel del klagan om att ogudaktigheten och orättfärdigheten fått breda ut sig. Det är ett rop till Gud att han ska göra slut på det onda. Den sortens klagan behöver vi definitivt mera av.
    En fotnot är ju också att ordet jeremiad betyder klagan. Kanske inte så vanligt i dagens svenska, men det finns både i franskan och engelskan.

  5. Profilbild för Magdalena
    Magdalena

    Jag behöver klagovisor!! Jag orkar inte formulera det själv just nu och skulle så gärna vilja ha klagomusik som kan strömma ut ur högtalarna på högsta volym. Men jag hittar inget (svår googlat), och kan inte komma på några lovsånger med klagotema.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Jag kan förstå att det är svårt att hitta bra klagovisor i dessa dagar. Och så har det ju väldigt lågt anseende att hålla på och klaga. Jag är glad att du delade dina tankar om detta, det var lärorikt för mig. Det finns visst en klagovisa i ”psalmer i 2000talet” med tect från Habackuk. ”Herre, hur länge ska jag ropa”. Säkert svår melodi men fin och användbar. Själv brukar jag ibland sjunga långa stunder på bara ”herre förbarma dig”, det känns som den bästa bönen många gånger. Jag ber för dig och det du har att kämpa med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.