Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Tiden och döden hänger samman

Tidlösa träd. Tills yxan går?

Tidlösa träd. Tills yxan går?

 

Om man råkar kombinera detta med att föda barn med att det är domsöndagstid och man därtill råkar vara en svårt teologskadad präst så kan man fundera en del i oväntade banor.

I kyrkoårets slut tänker vi en hel del på ”tidens slut”, den yttersta tiden. Jag har funderat en del på motsatsen; tidens början. Jag har skrivit här tidigare om att ”bli som ett barn, lev i nuet” och nu har jag tänkt i liknande banor igen. Tänk om det är så att vi börjar leva ”i tiden” på det sätt vi är vana vid i det ögonblick vi inser att vi ska dö en gång? Små barn lever på ett sätt tidlöst, de är inte kapabla att se tiden som en tidslinje så som man kan längre fram i livet. Anledningen kanske är att man lever som om man levde för evigt.

Som jag ser det är det omöjligt för oss att föreställa oss livet i himlen som tidslöst. Vi har uttryck som talar om det som att vi ”går ur tiden” och liknande men det är mest ord. Vi kan inte föreställa oss ett tillstånd utan tid. Jag vet inte heller om vi måste det. NT Wright har sagt att om vi tänker oss att det Gud vill göra vid ”tidens slut” är att återupprätta sin fallna skapelse till fulländning, så är det inte så mycket fråga om att det skapade ska upphöra att existera som att det ska bli kvalitativt mycket bättre.

Istället för ett tillstånd utan tid ska vi kanske tänka oss ett tillstånd där själva tiden också blivit upprättad och fullkomnad. Hur kan den bli det? Jo, kanske genom att den blir av med sina starka kopplingar till död och förgänglighet? Som att vi med Vibeke Olssons ord blir ”fria från döden och ödets tvång” (eller hur hon nu skrev). I en sådan värld kanske ändå människor kan känna sig som hemma och fortsätta vara människor, vilket vi ju borde kunna få vara i himlen?

Vad tänker du om detta? Skriv en kommentar!

Kommentarer

11 svar till ”Tiden och döden hänger samman”

  1. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Jag är ju också färgad av Wright bok jag recenserade för evangelium och tilltalas av hans tanke om kontinuiteten i Guds Rike. Kanske det är så att tiden finns kvar där, men entropilagen, allt allt strävar till större oordning och förfall, gäller inte längre? Då blir ju tiden av med sin koppling till förgängligheten.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Typ så. Jag läste en författare i kväll som var inne på den linjen faktiskt. Jag får erkänna att det känns sjukt svårt att föreställa sig, då handlar det ju inte längre bara om vår lilla människovärld utan om någon stor förvandling av hela kosmos.

      1. Profilbild för Thorsten Schütte
        Thorsten Schütte

        Ja, hur antropocentriska får vi vara, kretsar världen bara runt oss eller finns det hur många civilisationer som helst i universum? Är det verkligen så självklart att liv överallt uppstår när randvillkoren är de rätta eller måste allt för många parametrar vara exakt rätta för att intelligent liv kan uppstå? Eller finns det parallella universum? Inte enkelt, men bara att vi kan tänka sådana tankar är fascinerande i sig.

  2. Profilbild för Rebella

    Uhm.
    Komplicerat.

  3. Profilbild för Torsten Lundborg
    Torsten Lundborg

    Just nu så berör dessa tankar mig mycket, funderar på att pensionera mig i förtid för att i största möjliga mån kunna leva som ett ”barn” innan min tid på jorden tar slut

    1. Profilbild för Thorsten Schütte
      Thorsten Schütte

      Rätt. På dödsbädden är det inte att man har jobbat för lite man kommer att ångra!

    2. Profilbild för Tomas Jarvid

      Jag får nog vänta ett tag till med att gå i pension men jag tycker det verkar klokt att inte dröja med det i onödan om man kan.

  4. Profilbild för Kerstin Gross
    Kerstin Gross

    Det är klart att vi har varit med från tidens början. Varenda en av oss är resultat av celler som har sitt ursprung i våra föräldrar som i sin tur är resultat av deras föräldrars celler som i sin tur….Ska det vara så svårt?

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det är ett perspektiv. Jag far mer efter vår upplevelse av tiden tror jag.

      1. Profilbild för Kerstin Gross
        Kerstin Gross

        Jag förstår det. Det jag menar är att det är alldeles för lätt att trivialisera det som inte alls är trivialt.

        1. Profilbild för Tomas Jarvid

          Ok. DÅ tror jag att jag håller med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.