Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Doktor Luther och mister Hyde

DSC_0462

Förr i tiden brukade jag skriva mycket här om böcker jag läste. Nu har det inte blivit mycket läst på länge av olika orsaker men idag ska jag faktiskt skriva om en bok jag nyligen läst ut.

Det är boken ”Dr Luther & mr Hyde -om tro och makt då och nu” av Per Svensson (som i alla fall då arbetade på Expressen kultur). Jag har förstås snappat upp rätt mycket om Martin Luther genom åren men det har rätt mycket liknat att lägga pussel. Sambanden mellan olika delar av hans liv och det som hände i den tidiga reformationsrörelsen har ibland varit vaga för mig. Därför har det varit roligt att läsa en lättläst bok som denna som tar upp många grundläggande händelser i Luthers liv och de efterverkningar det fått i historien.

Som namnet på boken antyder så beskrivs Luther här som en dubbelnatur. Väldigt intelligent, väldigt charmig när han så ville men också auktoritetsbunden och psykiskt plågad. En stor del av boken ägnas åt sådant man inte gärna talar för mycket om som lutheran. Luthers roll i att befästa furstarnas makt och slå ner bondeuppror med våld, och förstås Luthers beryktade antisemitism.

Jag tycker det är en trovärdig, men inte alltid så smickrande bild som framträder. Men det finns säkert invändningar att göra. Luther är en sån som det finns otroligt mycket åsikter om. Det man i alla fall inte kommer ifrån är det fascinerande att för några år så stod en liten munk i Wittenberg i centrum för världshändelserna. Hans själavårdsmässiga problem ledde fram till en helt ny, tidigmodern, värld som efterträdde den medeltida.

Jag har haft en hel del glädje av boken också som inspiration till en del av mina bloggposter om Luthers liv (det kommer några till, var lugn) och kan på det stora hela rekommendera boken. Ibland tar författaren ut svängarna väl mycket men som sagt, det är inte någon jätteansträngning att läsa den. Mest är den kul.

 

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.