Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Flyktingbarnet Jesus i Egypten

Flykten till Egypten

Flykten till Egypten

Jag latbloggar lite i mellandagarna med genom att bara tipsa om den här artikeln från tidningen dagen om Jesus som flykting. Den här julen är det många som velat göra kopplingar mellan Jesus och flyktingsituationen och ibland har det blivit rörigt. Mest på grund av skiftande bibelkunskaper tror jag. När Jesus kom till Betlehem så var han inte där som flykting utan på skattskrivning men därefter fick den orolige kung Herodes för sig att döda alla tänkbara kungapretendenter i Betlehem genom att låta döda alla små gossebarn. Då fick Josef och Maria fly med Jesusbarnet. Allt detta enligt Matteusevangeliet. Därav också denna dags (28e dec) plats i kyrkoåret. ”Värnlösa barns dag” (eller menlösa barns dag som det hette förr) till minne av barnamorden.

Det jag nu lärt mig via artikeln är att man i Egypten allra sedan mycket lång tid tillbaka förvaltar en mängd berättelser om Jesu tid i Egypten med heliga platser och en tänkt resrutt under familjens tid där. För Egypterna är berättelserna viktiga eftersom de skapar en tydlig koppling mellan Jesus och just deras trakter. Sen kanske man kan undra hur det står till med den historiska trovärdigheten på berättelserna men det får vara en annan fråga. För kopter och etiopiska ortodoxa sätter man högt värde på dessa berättelser. Nytt för mig men väldigt intressant.

Det har förstås också gett upphov till olika pilgrimsmål i landet. Vilket ju också är ett intresse jag har.

Kommentarer

4 svar till ”Flyktingbarnet Jesus i Egypten”

  1. Profilbild för Alma-Lena

    Min koptiska kompis Isis berättade om dessa pilgrimsmål och de påminde om Selma Lagerlöfs legender det var väl där hon hört dem, men de känns ändå betydligt mer angelägna än St.Olovsleden som pilgrimsvandring betraktade.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det var en vettig jämförelse tycker jag. Och tänkvärd.

  2. Profilbild för Thomas
    Thomas

    Hur kan Jesus vara en flykting då han äger HELA världen?

    I Matt. 2 står det inte att Jesus tog med sig sina föräldrar och flydde till Egypten utan det står i vers 13-14 ”När de visa männen hade farit, se, då visade sig en Herrens ängel i en dröm för Josef och sade: ”Stig upp och ta med dig barnet och dess mor och fly till Egypten och stanna där tills jag säger till dig, ty Herodes kommer att söka efter barnet för att döda det.” Josef steg då upp och tog om natten med sig barnet och dess mor och begav sig till Egypten. Där stannade han tills Herodes hade dött, för att det skulle uppfyllas som Herren hade sagt genom profeten: Ut ur Egypten kallade jag min son.”

    Herren sa alltså åt Josef att fly och INTE Jesus (för han var bara runt två år gammal), men nu kommer själva poängen VARFÖR flydde de? Jo för att profetian skulle gå i uppfyllelse!

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Hej Thomas. Roligt att du hittat till den här gamla bloggposten!

      Man kan invända att det låter lite som ordmärkeri att det var Josef som fick befallningen, Jesus fick ju ändå följa med för att bli räddad så han borde ändå räknas som flykting? Jag tänker på ord som ”han kom till sina egna men de tog inte emot honom”. Sen är det förstås en massa profetior som uppfylls men det blir lite ytligt om man bara ser dem som en checklista som messias ska uppfylla? Det måste finnas djupare poänger med det som sker, att det visar oss på djupet vem Gud och människan är tänker jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.