Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Vandra Vägens årskrönika 2015

 

Gubbe med många år bakom sig.

Gubbe med många år bakom sig.

Så här års är det mycket årskrönikor och jag hänger på. Det har varit roligt att ägna en stund åt att titta igenom årets bloggposter och se hur tankarna gått och påminnas om ett och annat som hänt i mitt liv under detta år. För mig har 2015 varit väldigt händelserikt med flytt och ny tjänst och därtill ett barn till i familjen.

Här är några milstolpar på bloggen under året.

Januari

Under slutet av förra året skrev jag en hel del om skapelseteologi och lite efterpå kom denna bloggpost med titeln ”Är vi faddrar till skapelsen?

 

Februari

Jag är fortfarande lite mallig över denna bloggpost där jag lyckades hitta en koppling mellan serien ”Downton Abbey” och en nytestamentlig gudsbild.

 

Mars

Jag tror att mängden poesi på Vandra Vägen har ökar dramatiskt under 2015. Här är en dikt jag skrev och själv tycker mycket om: ”Kunskap på gott och ont

 

April

En sak som gör denna blogg unik är mina taktiskt valda populärkulturella referenser. Här tycker jag verkligen jag fick till det om ”Svärdsprinsessan Amaltea och Guds logos” men å andra sidan är det nog ganska få av er som läser mangaserier va?

 

Maj

Jag har två bloggposter från maj här. Bara titeln gör ju ”Gud talar i min hjärna” till en höjdare. Fast jag tycker det är en tänkvärd idé om att det finns utrymme för gudomligt handlande i världen.

Ett viktigt tema här under 2015 är att jag skrivit mycket om relationen mellan judar och kristna. Till exempel den här beklämmande bloggposten om ”när de kristna svek judarna för första gången.”

 

Juni

Juni verkar ha varit en svag månad på bloggen men jag fick i alla fall till en fräck anspelning tillsammans med bra teologi när jag skrev om ”den lilla döden och uppståndelsen”.

 

Juli

Juli var inte heller särskilt het. Åtminstone inte här. Men så är ju också sommaren lågsäsong för bloggläsande över lag. Här står i alla fall om ”Ej evangelisation tack”.

 

Augusti

I Augusti började jag min nya tjänst i Dalstorp men bloggen lever vidare som förut. Ryktet säger att kyrkoherden och informatören tycker det är bra grejer jag skriver vilket ju är roligt. Här skrev jag om ”Jesus med kejsarens titlar”.

 

September

Jag har hackat en del på den romantiska kärleken tidigare men under året läste jag en väldigt tänkvärd bok av en sekulär filosof kring kärleken och fick många nya tankar (som jag också skrev ner här över rätt lång tid). Här är i alla fall ”Till den romantiska kärlekens försvar”.

 

Oktober

Återigen har jag två bloggposter som ligger mig varmt om hjärtat. Dels ”Det är bra att älta” som handlar om just det. Och dels det att jag sammanfattade mina lärdomar från bloggen och annat i bloggposten ”10 lärdomar efter 4 år som bloggande präst”. 4-årsdagen kommer för övrigt i januari.

 

November

Jag är själv barnsligt förtjust i de bilder jag lyckats ta och gestalta Martin Luthers liv i playmobile. Här är den om ”Luther, den glada gamängen”.

 

December

I början av året hade jag några gästbloggposter av Christian Hjertén. Sedan var det dåligt med den varan i sort sett hela året men så helt nyligen skrev Johan Engvall om ”Ödmjukhet i Franciskus anda” och gjorde det så bra att det får bli december månads favorit.

 

Sammanfattning

Jag vet inte om du iddes titta igenom alla mina länkar men om du har det gläder det mig. Nu återstår frågan om vad nästa år kommer kännetecknas av. Förmodligen samma saker typ. Nya läsare är alltid välkomna och särskilt om ni hör av er på något sätt med feedback.

Vd tycker du var bäst på bloggen 2015? Skriv en kommentar!

Kommentarer

9 svar till ”Vandra Vägens årskrönika 2015”

  1. Profilbild för Kerstin Gross
    Kerstin Gross

    Jag gillar dina nyord. Klickbete och latblogga var några som fick mig att le.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Latblogga kanske jag kan ta på mig äran av att ha hittat på. Klickbete är det däremot många som ägnar sig åt har jag förstått. Tack Kerstin!

      1. Profilbild för Kerstin Gross
        Kerstin Gross

        Jag menade inte att du ägnar dig åt varken det ena eller andra. Latblogga är nog i och för sig nödvändigt ibland om inte skrivandet ska bli en börda och jag vill gärna få fortsätta tro att du har roligt. Något klickbete har jag aldrig sett här, men det är ett träffande ord för en del annat på nätet.

  2. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Jag tycker det bästa är när Du diskuterar teologiska frågor med glimten i ögat (det gjorde ju redan Jesus när han frågade fariséerna vems bild det var på myntet) och när Du får till korta dikter och böner.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Särskilt roligt att du gillar dikterna tycker jag!

  3. Profilbild för Lena P

    Visserligen gillar jag dina bloggposter väldigt mycket, men för mig personligen var nog ändå höjdpunkten när jag fick gästblogga har inne hos dig.

    1. Profilbild för Lena P

      Fast jag passade på att läsa om ditt inlägg om Downton Abbey också, och det är verkligen strålande. Relationer är viktigare än regler.

    2. Profilbild för Tomas Jarvid

      Jag borde nog ha nämnt dig och Ida som gästbloggade i början av året i förbigående tycker jag nu efteråt. Det förgyller mycket att låna ut ordet till andra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.