Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

När Paulus blev Luther

"Här, låna mina kläder vet jag!"

”Här, låna mina kläder vet jag!”

Hög tid för en ny del av serien om Luthers liv gestaltat i playmobile. Idag handlar det om något som det tog rätt lång tid innan bibelläsare i Sverige fick upp ögonen för. Håll i hatten nu för här kommer det:

Paulus är inte Luther.

Vaddå, det är väl inte så konstigt? Så här var det.

Luther var en ganska plågad människa som led svårt av sin ofullkomlighet och hade svårt att se att Gud skulle kunna vara nådig mot honom som var en sådan syndare. Så småningom trillade poletten ner om att Gud är nådig helt utan att vi förtjänat det med något slags meriter utan för vad Jesus gjorde på korset. Det kom Luther på tack vare sin läsning av Paulus brev och Luther själv identifierade sig därför starkt med Paulus (som vi sett tidigare i serien under rubriken ”ett fall framåt för Luther”).

I spåren av det blev det självklart för alla följande lutheraner att Luther helt enkelt hade återupptäckt Paulus sätt att tänka.

Men riktigt så enkelt är det inte. Bibelforskarna har nu en helt annan bild av Paulus (man brukar lite samlat kalla det för ”det nya perspektivet på Paulus”), han var inte alls någon som kämpat och kommit till korta inför att följa Toran och tvivlade om sin salighet, han var tvärtom full av självförtroende över att han som farisé lyckades väl med att leva efter den. Det var först i mötet med Jesus på vägen till Damaskus som han kom att omvärdera allt, men det gjorde han snarast utifrån att han insåg att Jesus var den Messias folket väntat på.

Så nu står vi inför dels inför att försöka klä av Paulus Lutherkläderna när vi läser bibeln, dels inför att fundera på vad det innebär för oss nutida lutheraner.

Vad tänker du om detta? Och hur stor roll kommer det här att spela? Skriv en kommentar!

Kommentarer

10 svar till ”När Paulus blev Luther”

  1. Profilbild för Tobias
    Tobias

    Luthers ”tron allena” utgår från Paulus ”den rättfärdige blir frälst av tro”, men det inte många tänker på är att ”allena” är ett tillägg.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Där finns mycket att tänka på om Luthers slutsatser i bibelläsningen….

  2. Profilbild för Rebella undrar

    Hur många bryr sig om didäringa nya perspektiven på Paulus? I vilken grad har det slagit igenom?

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Tja, jag hade inte hört om det förrän för några år sedan. Det finns förstås i flera olika tappningar av olika teologer och så för komma överens är inte teologers grej.

  3. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Jag tror vi har en för negativ bild av vas en farisé är för någon. De, och därmed även Paulus, tog ju tron på allvar och brottades med den, i motsats till de mera ”lättvindiga” saduceerna. Jesu ”stridssamtal” har ju ibland karaktären av mera vänskapligt gnabb likasinnade emellan. Så att vara farisé är en bra utgångspunkt för att kunna bli en hängiven kristen.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det känns dessutom som att protestanter ofta kommit i farisétappning. Fast det är ju lättare att demonisera andra än hålla på med självkritik.

  4. Profilbild för Alma-Lena

    Jag har aldrig trott att Paulus kämpade med lågmod, hur kan man ha fått för sig det? Han säger ju själv att han var stolt över det han gjorde då till och med lynchningen av Stefanos. Men efter mötet med Jesus räknade han det som inte värt något alls.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Precis, allt det står ju där. Och Paulus rabblar ju också på ett ställe upp sin egen förträfflighet såsom han såg det innan han mötte Jesus.

  5. Profilbild för Simon
    Simon

    ”Nya perspektivet”, ja – lanserades väl 1974 om jag minns rätt. Ordet ’nytt’ har lite annorlunda innebörd i kyrkans värld. 🙂
    ”Nya” översättningen av Herrens bön skrevs 1981.
    Samma grej med ”moderna” psalmer – det är de som är skrivna efter 1960.
    Och Nya testamentet… 😀

    Men det är inte så dumt att inse att det fanns kloka kristna långt före Luther, och att även Luther var ett barn av sin tid.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Nytt är relativt förstås 🙂 Ser fram emot att vara en ung präst tills jag fyller 55 eller nåt…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.