Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Pilgrim i gamla flyktingars spår

Fotspår

Fotspår

Idag har jag glädjen att presentera en gästbloggare. Anette Ljungberg är arbetskamrat till mig och arbetar som diakon i Länghems prästgård. Hon är nyligen hemkommen från en lång pilgrimsvandring och här delar hon med sig ett starkt minne från den. Om att gå i fotspåren från människor från en dramatisk tid. Ordet till Anette

 

Vi hoppar av tåget i Llanca. En liten turistort längst upp i Spanien, bara någon mil från franska gränsen. Confetti ligger utspritt på trottoaren, en rest från helgens karneval. Idag är det fettisdag den 9e februari 2016. Det är tidig morgon, luften är kall och krispig men solens strålar värmer redan. På väg ut ur byn trampar vi på ett minnesmärke. Fotspår gjutna i betong.

Fotspår från barn, kvinnor och män. Människor som en gång flydde Franco och det spanska inbördeskriget. Aldrig förut har jag tänkt på de här människorna. Jag visste inte att de fanns. Nu finns de och vi vandrar samma väg. Vi vandrar i vackert kargt landskap. Bedårande. Costa Brava, den vilda kusten. De vandrade om natten, rädda frusna, hungriga. Vi vandrar i korta ärmar och shorts. Solen trotsar vintern, vädret är vänligt mot oss. De var illa förberedda för sin vandring. Retiradan. Vi vandrar fritt över gränsen. Inga papper. Inga gränskontroller. Då fanns inga öppna gränser, inget öppet Europa. I tusental trängdes de vid gränsstationen. Frankrike, rädda att invaderas av spanska kommunister, öppnade ändå gränsen till slut. Den 28e januari 1939 öppnades gränsen. I tio dagar var den öppen. Runt 500 000 barn, kvinnor och män, tog sig över gränsen då. Idag är det den 9e februari 2016 och vi går över samma gräns. Imorgon är det askonsdag, den 10e februari. Den 10e februari 1939 kom Franco med sina trupper och gränsen stängdes. Allt detta berättar vägen för oss, fotspåren från dem som gått här. Francos minnesmärke som någon fläckat med blodröd färg. Vi går i levande historia. Och vi känner igen dem, Kvinnorna, barnen och männen. De går fortfarande över gränser. Vinden från havet smeker kinden. De tar sig över det vackra mörka medelhavet som glittrar i solen. De offrar sina liv. Den 4e februari 2016 införde Sverige gränskontroller. Mitt i detta vackra vet vi det. Nya fotspår. Nya minnesmärken.

Kommentarer

2 svar till ”Pilgrim i gamla flyktingars spår”

  1. Profilbild för Markku Hirn
    Markku Hirn

    Det här går inte att kommentera , bara dela sorgen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.