Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Gissa bilden del LVIV

IMG_6860

Den 58e bildgåtan såg ut som ovan. Jag tyckte själv att det här var den svåraste bildgåtan någonsin men några vakna och bibelvana läsare tog den ändå snabbt. Ära och berömmelse till Alma-Lena, Johannes och möjligen Samuel också om jag förstod dig rätt.

Daniels bok i gamla testamentet är väldigt berömd för berättelserna om hur Daniel hamnade i lejongropen och hans vänner i en brinnande ugn men andra halvan av Daniels bok är faktiskt en samling märkliga syner som kom till Daniel. Många gissade att bilden var från uppenbarelseboken och det var ju fel, men ändå rätt, för de här texterna är väldigt lika stilen i uppenbarelseboken. Det finns en del sådana ”apokalyptiska” texter spridda genom bibeln. Det kanske jag får skriva mer om en annan gång. Så här står det i alla fall i Daniel 7.

”I en syn om natten såg jag, Daniel, hur himlens fyra vindar rörde upp det väldiga havet. Och fyra stora djur steg upp ur havet, alla olika. Det första var som ett lejon men hade örnvingar. Medan jag betraktade det slets vingarna av, och djuret restes upp från marken, ställdes på två ben som en människa och fick en människas förstånd. Jag såg ett djur till, det andra. Det var likt en björn och reste sig till hälften; det hade tre revben i gapet, mellan tänderna, och man manade på det: ”Upp nu och sluka mycket kött!” Sedan såg jag ännu ett djur. Det var som en leopard, och det hade fyra fågelvingar på ryggen; det hade fyra huvuden och gavs makt att härska. I synerna om natten såg jag därefter ett fjärde djur. Det var fruktansvärt, skräckinjagande och omåttligt starkt. Det hade stora tänder av järn. Det slukade och krossade, och allt som blev kvar trampade det under fötterna. Det liknade inte de andra djuren, och det hade tio horn. Medan jag betraktade hornen sköt det mellan dem upp ett litet horn, som fick tre av de ursprungliga hornen att lossna. Det hade ögon som en människa och en mun som talade stora ord.”

Nu är vi redo för bildgåta nummer 59! Nu till något troligtvis mycket enklare! Vad föreställer den här bilden? Skriv ditt svar på valfritt sätt men det vore roligt om du gör det så att det når mig.

Vad föreställer bilden?

Vad föreställer bilden?

Kommentarer

6 svar till ”Gissa bilden del LVIV”

  1. Profilbild för Rosa
    Rosa

    Matteus 4:18-22.

    Jesus måste ha haft stor dragningskraft, för att lyckas få en fiskare att överge sina nät och levebröd bara så där.

    1. Profilbild för Simon
      Simon

      …om det nu inte var så att Jesus hängt i trakten ett tag, och Petrus och Andreas hade koll på vem han var. Då räcker det med stor, men inte omänsklig, karisma.

      1. Profilbild för Tomas Jarvid

        En del saker måste man inte göra mer övernaturliga än nödvändigt tänker jag.

  2. Profilbild för Tomas Jarvid

    Tack för ditt svar Rosa!

  3. Profilbild för Alma-Lena

    Åh , min dator har varit indisponibel och mobben är död, inte så stor anledning till sorg men jag missade att ta emot äran för den svåra bildgåtan och att ge svaret på denna som finns i alla evangelierna: Markus 1:16-18, Matteus Matteus 4: 18-20, Lukas 5: 1- 11. Johannes berättar inte om fisket men att några av dem , Andreas tex. var lärjunge till Johannes Döparen och gick på hans rekommendation så karisman var säkert stor, vi talar ju om Gud själv här, men det fanns nog också en beredskap hos just dessa fiskare. Alla som fiskade vid stranden följde ju inte Jesus hem och lämnade sina redskap och levebröd.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Roligt att du är tillbaka!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.