Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Luthers liv -bortklippta scener

DSC_0762

Det är länge sedan jag skrev om Luther på bloggen men du som följt länge vet att det finns en hel massa om Luthers liv i playmobileform och mycket annat att läsa för den som vill.

Nu är tiden inne att följa upp med några… mindre kända scener från Luthers liv. Bonusmaterial om man så vill. Med reservation för att allt kanske inte är alldeles historiskt korrekt.

DSC_0790

Överst såg vi Luther i djungeln. Här slappar han i gungstolen efter en hetsig debatt med Erasmus och grabbarna. Käthe säger snart att maten är klar.

 

DSC_0791

Sedan tog Martin på sin sporthatt och gav sig iväg för att spela lite tennis med Melanchton, en sund själ i en sund kropp och så vidare.

 

DSC_0823

Det ska ju vara balans i livet och som motvikt till alla bokliga studier ägnade sig Luther även en del åt fågelskådning. Här beskådar han en (helig?) And.

 

DSC_1111

Än i våra dagar är det känt att teologiskt arbete och kaffe hänger starkt ihop. Här undersöker Luther möjligheten till större kaffekok.

 

DSC_0894

Denna bild är dock inte sanningsenlig utan en allegori över Luthers känsla över att som gammal munk plötsligt ha blivit med svärfar och svärmor.

 

DSC_0824

Luther på en flotte på havet. Sedan han lidit skeppsbrott i Bermudatriangeln. Jösses vad han var med om mycket ändå.

 

DSC_0820

Doktor Luther hjälper gärna sin vän Sherlock Holmes med knivigare fall. Ibland behöver ju även Sherlock hjälp av en överlägsen hjärna.

 

DSC_0794

 

Slutligen ser vi Luther röka fredspipa i det som fram till dess kallades den vilda västern. Sedan blev det istället fred och sämja. Bra jobbat Luther!

Kommentarer

9 svar till ”Luthers liv -bortklippta scener”

  1. Profilbild för Markku H
    Markku H

    Var det inte Erasmus som Luther spelade tennis med? Dom verkligen bollade framåt och tillbaks över en avstånd skapad av en nät av ömsesidiga lojaliteter.

    Melanchton och Luther var ju på samma sidan av nätet och spelade som par mot Calvin och Zwingli .

  2. Profilbild för Rebella undrar

    Haha!

    Ditt hushåll förfogar över en avsevärd mängd playmobil-attiraljer.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Klart att vi har! Fast ännu mer lego tror jag.

  3. Profilbild för Meemoo
    Meemoo

    Har du som präst stött på människor som är helt besatta av tanken att de eller någon de känner skulle hädat Helig Ande? Frågar för att jag själv som bäst försöker ta mig ur mina obsessiva tankar och hur jag i alla fall tidigare helt skulle flippat ut över texten du skrev under bilden med Luther och ankan. Jag vet det låter konstigt. Jag undrar bara om du stött på någon i samma situation, man börjar känna sig rätt ensam och så när man lider av religiös ocd och inte vet om någon annan delar samma erfarenheter. Kanske vore detta vettigare att skicka som privatmeddelande, men utifall någon med samma erfarenheter skulle läsa detta och känna sig lite mindre ensam med sina tankar så lägger jag upp meddelandet här istället.

    1. Profilbild för Meemoo
      Meemoo

      Fast måste nog erkänna att jag känner mig obekväm ännu. Jag har inte riktigt på 100 vad hädelse kunde innebära eftersom jag stött på olika åsikter.

      1. Profilbild för Tomas Jarvid

        Hej Meemoo. Jag hoppas och tror att man kan skämta en hel del även om det gudomliga. Jag har förstått att det inte är helt ovanligt att människor oroar sig över att häda mot den heliga Anden, det står ju också väldigt allvarligt om att den som gör det inte ska få förlåtelse. När Jesus säger det gör han det i samband med att någon sagt att det är med Belzebul han driver ut demoner och jag tänker att det kan vara så vi ska förstå det, som att någon verkligen avvisar det goda Anden gör och tar avstånd från den, och då kan kanske Gud inte göra så mycket för den människan? Andra allvarliga missbruk av Anden jag tänker på är att använda den för sina egna syften som att få makt över andra eller vinna pengar, sådant skadar många gånger illa. Sådant är värre än sånt man råkar säga med munnen så som jag tänker det.

        Grunden för vår tro är och förblir att Gud är tålmodig och god och vill vårt bästa och vill rädda oss var och en till gemenskap med sig själv. Vad säger du om de här tankarna? Låter det vettigt?

        Och andra som läser: vad tänker ni om det här? Skriv gärna en rad för det här är viktiga saker att samtala om.

    2. Profilbild för Simon
      Simon

      Många som vill ta Jesus och Bibeln på allvar brottas med frågan om hädelse mot den helige Ande, och mer specifikt om man själv har eller riskerar att göra detta. Du är definitivt inte ensam i de tankarna.
      Jag tror att Tomas tolkning av begreppet är riktigt, utifrån sammanhanget i bibeltexten. De som Jesus anklagar kunde se att Jesus använde sin makt för att hjälpa människor, men de påstår att det är djävulen som verkar.

      Det kan finnas tröst i tanken att den som är rädd för att häda den helige Ande har förmodligen inte gjort det, eftersom man bevisligen betraktar Anden som helig och vill behandla den respektfullt – och definitivt inte blanda ihop den med djävulen.
      En parallell finns i Uppenbarelseboken kap. 3, där Jesus säger att han ska spy ut dig ur sin mun om du är ljum och varken varm eller kall. Den som blir bekymrad över det brinner uppenbarligen för att få vara hos Jesus.

  4. Profilbild för Rebella undrar

    Eftersom kaffet kom till Europa först på 1600-talet måste Luthers teologi ha varit koffeinfri. Sedär, en förklaring till allt det lutherska som du inte tycker är perfekt?

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Aha! är det därför?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.