Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Tvivel på bloggen

Mannen som sår i Jesu liknelse. Är han en bloggare?

Mannen som sår i Jesu liknelse. Är han en bloggare?

Jag kom att tänka på det när jag lite oväntat mötte en läsare igår i Dannike (hej på dig om du ser det här!).

Jag har en facebooksida för Vandra Vägen och driver nu även en för Dalstorps församling. Det är intressant och häftigt att se skillnaden på de två. Bloggens sida har nästan tre gånger så många gillare som församlingens, ändå är det ofta väldigt mycket mer genomslag på sådant jag skriver på församlingens facebook. Ibland får den 500 visningar eller mer genom alla gillningar. Av detta lär vi oss att församlingen står starkt i att många är engagerade i den och är intresserade av sådant som händer där. Och det är jag väldigt glad över och ser en massa möjligheter med.

Jag tycker mycket om min blogg och den här kanalen för att samtala med dig som läser och dela mina tankar om stort och smått. Men det som är lite konstigt med bloggen är kanske också att den liksom bara är min. Den tillhör egentligen inte någon församling. Det är bra eftersom internet inte följer några församlingsgränser och läsare kan finnas lite var som helst. Och det är svårt av samma anledning, att det inte riktigt finns någon grund i en lokal gemenskap. Jag tänker just nu mycket att det faktiskt är en svaghet. Kanske borde församlingen ha en egen blogg istället (snarare också?) med predikningarna på för att de hållits där och annat material som mer är riktat mot just vårt sammanhang?

Vad säger du som läser? Jag undrar ibland hur många läsare som verkligen finns någonstans i min geografiska närhet så ge dig gärna tillkänna om du gör det, antingen genom att hälsa som han jag mötte igår gjorde, eller genom att skriva en rad.

Eller så får du gärna tala varmt för bloggen som den ser ut just nu. (Jag tror egentligen att de flesta av er finns på lite avstånd) Det känns lite motigt just nu och det är alltid roligt med uppmuntran.

 

 

Kommentarer

18 svar till ”Tvivel på bloggen”

  1. Profilbild för Rebella undrar

    Alltså, likes på Facebook. Det kan betyda vad som helst ner till ”något jag gör för att slippa engagera mig på annat sätt”. För att vara lite mindre cynisk kan det väl vara just sitt engagemang i församlingen de uttrycker, i minst lika hög grad som gillande av det skrivna/fotograferade. Folk kan lajka länkar som uppmuntran stöd eller bara för att de känner att det förväntas, utan att eg. ha läst.

    Man vill ha respons. Det är bloggens välsignelse och förbannelse, att man får den belöningen. Risken är att man bryr sig för mycket om den och känner det misslyckat om den uteblir. Samtidigt är det ju inte så att den respons man får motsvarar effekten hos läsaren. Blogginlägg som delas hej vilt på sociala medier – har hänt mig ett fåtal gånger – kan mycket väl ha noll kommentarer.

    Jag tror inte du ska jämföra antal likes på olika saker. Facebook är i oerhört hög grad ett socialt spel, och äpplen och päron kan inte jämföras. Bloggen händer utanför FB. Att man läser den behöver kanske inte ge utslag på Fejan, lika lite som jag kommenterar eller lajkar dina länkar hit på Twitter.

    Jag tror egentligen att bloggen som format bättre är anpassad för ”långt bort” än för nära. Säger jag då, som långtbortare…

    Om du vill börja splittra upp på flera bloggar. Tja. Spelar mig ingen roll. Jag kan lägga in en till blogg i RSS-läsaren. Se isåf till att länka väl och synligt emellan dem. Och kom ihåg att församlingens blogg kommer du inte kunna styra över, om du flyttar någon annanstans. För om det verkligen är församlingens blogg lämnar du över den. Nästa gång församlingens web görs om är den kanske bara spårlöst borta.

    För min del kändes det lite deppigt efter bloggbytet för där tappade jag läsarsiffror. De som hade länkat till Rebella undrar i sin bloggroll för ett år sen eller mer, när jag tänkte annorlunda än jag gör nu, kände inte alltid för att lägga dit Rebellas andra istället, osv. Men men. Det tar sig, allteftersom. Samtidigt är läsarsiffror inte heller allt… det är knepigt, det där.

    1. Profilbild för Markku H
      Markku H

      Vist är bloggskriveri en variant av samtal och då vill man få ett svar på egna funderingar. Fast det verkar finns dom som bara tänker högt och tom stänger bort samtalspartner. Värst om sådant bara händer utan förklaring.Man känner sig rätt så ställd och dum och fattar inte vad som gick fel.

      1. Profilbild för Tomas Jarvid

        Det kan bli knepigt ibland men när det funkar är det ju väldigt roligt. Det är väldigt roligt att ha dig här så mycket Markku!

    2. Profilbild för Tomas Jarvid

      Jag skrev ett svar men på något sätt kom det visst bort. Jag lär nog fortsätta mer eller mindre som jag gjort. Kanske möjligen dra ner lite på den smått extrema disciplinen jag har på bloggandet och hoppa över någon dag ibland. Då kanske det också kan bli något lite mer genomarbetat inlägg emellanåt.

  2. Profilbild för Simon
    Simon

    De som läser bloggen har väl gjort ett mer aktivt val än de som gillar på fejsbok. Kvalitet och kvantitet och så där…

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Absolut. Så är det ju. Ibland funderar jag däremot på om innehållet trots allt är för svårt för många och om jag kan göra något åt det. Vad tror du?

      1. Profilbild för Rebella undrar

        Det är väl för himla skönt att det finns NÅGON som inte försöker prata bäbisspråk med en!

        1. Profilbild för Rebella undrar

          Analogt med en annan, aktuell diskussion, finns ingen ”inklusiv nivå” som är lagom för alla…

        2. Profilbild för Tomas Jarvid

          Det var pepp som hette duga.

  3. Profilbild för Alma-Lena

    Sluta inte även om jag bor i nordligaste Norrland kan jag dela dina tankar från de där riktigt gamla kristna bygderna i söder och bloggens karaktär av djupare samtal än FB är just vad jag letar efter. Guds Ande är gränslös så varför begränsa oss?

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det är en välsignelse för mig att ha er med, tro inte annat.

  4. Profilbild för Rosa
    Rosa

    jag har avaktiverat mitt FB-konto för jag vart så tröt på allt yta och som det känndes mest jag bara hamnade i jämförelsehelvetet där. Att jag måste vara ständigt go och glad för få ”likes” .

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Man kan lätt bli igångtriggad. Även jag bevisligen.

  5. Profilbild för Lena P

    Nej, tvivla inte på din blogg! Den är i toppklass! Du skriver om både högt och lågt, och läsarna får välja vilja inlägg de läser. Du skriver om funderingar på ett sätt som passar mig som hand i handske. Ändra inget! Jag tycker inte att man ska infantilisera allting som tendensen i är samhället i stort, i skolan och även i kyrkan. Om man hela tiden sänker ribban, blir bara kunskapsnivån lägre. Nej, låt du din ribba ligga kvar som den ligger!

    1. Profilbild för Rebellas andra

      Absolut, det där att man väljer vad man läser. Om du vill göra din blogg lättillgänglig ska du mao inte i första hand sänka ribban på de lite svårare texterna, utan i så fall ha fler av de inlägg som är lättare. Så tror jag.

      Om det nu är ett mål i sig. Jag vet inte. Jag tycker det är närmast brist på den nivå du har när du är lite teologiskt svårare. Kollar man runt på nätet finns tilltal för den som har noll koll (eller iaf rätt lite) och det finns teologer som samtalar sinsemellan, typ Läsarna. Men väldigt ont om mittemellan, tycker jag. Det som finns är i så fall ganska kontextbundet, typ olika varianter av frikyrkligt.

      Eller eh… du är väl lika kontextbunden du, fast lutherskt kontextbunden :p vilket jag då betraktar som den neutrala utgångspunkten… vilket det förstås inte är.

      1. Profilbild för Tomas Jarvid

        Jag kanske har för lite överblick över det kyrkliga internet trots allt. Jag har inte jättemycket koll på ställen man kan kolla på om man har noll koll, har du några tips på såna sidor? Annars har jag själv inte hittat någon annan som gör riktigt samma sak som jag gör så då fyller jag nog en funktion ändå.
        Jag är minsann inte alls kontextbunden, här är det ”mere christianity” typ 😉 Jag tror mer kontexten bestäms utifrån vår samtid än av Luther många gånger.

      2. Profilbild för Lena P

        Instämmer till fullo med Rebella! Det är brist på bloggar som håller den nivå som du gör när du skriver om det som är teologiskt lite svårare. Men för svårt? Nej, absolut inte! Jag har i alla fall inte hittat någon annan blogg som ger mig det jag vill läsa när det gäller kyrka och teologi.

    2. Profilbild för Tomas Jarvid

      Toppklass är bra betyg. Vi har ju följts åt länge nu Lena och det är jag väldigt glad över. Vad du tycker betyder mycket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.