Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Ännu en hård dag ute på arenan

IMG_7280

Bilden ovan är ett tidigt exempel på likes-kultur där livet står på spel genom hur andra bedömer en? Riktigt så dramatiskt är det inte idag men visst är det en bra bild för vår samtid?

Jag har länge velat använda den bilden och då har jag alltid tänkt på det citat Brené Brown utgår från i en av sina böcker. Vare sig du läst Brown eller inte (jo, gör det annars) så är det ord som är värda att återvända till flera gånger. Sen tar vi ett djupt andetag och går ut på arenan idag också, eller hur? Vare sig det är i skolan eller arbetet eller utmanande sociala sammanhang eller vad det kan vara. Ännu en dag för att stå upp för sig själv och för andra.

 

”Det är inte kritikern som räknas, inte mannen som kan visa på vilket sätt den starke mannen misslyckas eller vad den som utför en gärning hade kunnat göra bättre. Äran tillhör den man som faktiskt befinner sig inne på arenan; han var ansikte vanpryds av damm och svett och blod; han som strider tappert, som misslyckas, som gång på gång kommer till korta eftersom varje ansträngning är förbunden med misslyckanden och brister; men som verkligen bemödar sig om att utföra uppdraget; han som känner stor iver och hängivenhet; han som tröttar ut sig i ett vällovligt syfte; han som till slut, i bästa fall, får smaka den segersötma som det innebär att ha åstadkommit något stort och som i sämsta fall, om han misslyckas, åtminstone gör det samtidigt som han visar prov på stort mod…

 

Kommentarer

3 svar till ”Ännu en hård dag ute på arenan”

  1. Profilbild för Markku
    Markku

    Du kanske inte tänkte på, att bilden föreställer en man som ha dödat för skojs kull?Det var ca en miljon människor som fick sätta livet till på romarnas arenor under många , många hundra år för att underhålla packet .

    1. Profilbild för rosa
      rosa

      fast känns det inte så ibland…som om de vill döda en och skratta åt en bara för att vill göra något…

      1. Profilbild för Tomas Jarvid

        Jag menar förstås inte att gladiatorerna var några förebilder direkt. Säkert otäcka typer, men också slavar som levde farligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.